Tikvice, rajčice, riba, vino, bosiljak... sve to miriše na ljeto. Ovo jednostavno jelo može pripremiti i početnik u kuhanju, bitno je samo da ne prepečeš ribu i da tikvice ne dinstaš predugo kako se ne bi raspale
Kad kupuješ ribu prepoznat ćeš da je svježa po sjajnoj i napetoj koži, bistrim očima te crvenim i stisnutim škrgama. Ribu je uvijek najbolje pripremiti istog dana kad je kupljena odnosno ulovljena.
Sastojci za 2 osobe
- 2 veća oslića
- 4 male tikvice
- 2 rajčice
- 2 grančice peršina
- 8 grančica timijana
- 20 listova bosiljka
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema s guštom
- Očisti oslića i ostavi da se posuši. Ako ga ne znaš očistiti uvijek možeš zamoliti tete u ribarnici koje će ti ga rado očistiti ili te uputiti kako da to učiniš sama.
- Operi rajčice i nareži ih na ploške debljine oko tri do četiri milimetra.
- Očisti tikvice i nareži ih na duge i što tanje ploške (debljine oko 2 mm).
- Na malo maslinovog ulja kratko, oko minutu sa svake strane, poprži tikvice.
- U manji lim za pečenje (u koji ti stane cijeli oslić po dužini) stavi aluminijsku foliju u duplom sloju tako da ti krajevi folije vise preko ruba lima da kasnije možeš pokriti ribu i povrće. Vidi sliku.
- Naulji dno aluminijske folije maslinovim uljem.
- Dužinom poredaj tikvice na dno. Lagano ih posoli i popari. Zatim poredaj nekoliko rajčica te rasporedi ravnomjerno nekoliko listova svježeg bosiljka i listiće timijana. Na isti način poredaj sve tikvice i rajčice te završi sa začinima, timijanom i bosiljkom.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- U dio oslića gdje je bila utroba oslića malo posoli, dodaj grančice peršina, timijana.
- Položi osliće na vrh povrća i zatvori foliju sa svih strana.
- Peci oko 15 minuta (ovisno o veličini oslića, ako su veliki možda će biti potrebno i duže).
- Posluži ribu i povrće na tanjure.
Uz ovo jelo popij čašu svježe malvazije.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela