Hrana 11. lipnja 2011.

Oslić s povrćem u foliji

073
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tikvice, rajčice, riba, vino, bosiljak... sve to miriše na ljeto. Ovo jednostavno jelo može pripremiti i početnik u kuhanju, bitno je samo da ne prepečeš ribu i da tikvice ne dinstaš predugo kako se ne bi raspale

Kad kupuješ ribu prepoznat ćeš da je svježa po sjajnoj i napetoj koži, bistrim očima te crvenim i stisnutim škrgama. Ribu je uvijek najbolje pripremiti istog dana kad je kupljena odnosno ulovljena.

Sastojci za 2 osobe

  • 2 veća oslića
  • 4 male tikvice
  • 2 rajčice
  • 2 grančice peršina
  • 8 grančica timijana
  • 20 listova bosiljka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema s guštom

  1. Očisti oslića i ostavi da se posuši. Ako ga ne znaš očistiti uvijek možeš zamoliti tete u ribarnici koje će ti ga rado očistiti ili te uputiti kako da to učiniš sama.
  2. Operi rajčice i nareži ih na ploške debljine oko tri do četiri milimetra.
  3. Očisti tikvice i nareži ih na duge i što tanje ploške (debljine oko 2 mm).
  4. Na malo maslinovog ulja kratko, oko minutu sa svake strane, poprži tikvice.
  5. U manji lim za pečenje (u koji ti stane cijeli oslić po dužini) stavi aluminijsku foliju u duplom sloju tako da ti krajevi folije vise preko ruba lima da kasnije možeš pokriti ribu i povrće. Vidi sliku.
  6. Naulji dno aluminijske folije maslinovim uljem.
  7. Dužinom poredaj tikvice na dno. Lagano ih posoli i popari. Zatim poredaj nekoliko rajčica te rasporedi ravnomjerno nekoliko listova svježeg bosiljka i listiće timijana. Na isti način poredaj sve tikvice i rajčice te završi sa začinima, timijanom i bosiljkom.
  8. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  9. U dio oslića gdje je bila utroba oslića malo posoli, dodaj grančice peršina, timijana.
  10. Položi osliće na vrh povrća i zatvori foliju sa svih strana.
  11. Peci oko 15 minuta (ovisno o veličini oslića, ako su veliki možda će biti potrebno i duže).
  12. Posluži ribu i povrće na tanjure.

Uz ovo jelo popij čašu svježe malvazije.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.