Hrana 13. listopada 2015.

Grickaj kikiriki za bolje pamćenje

Kik-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Orašasti plodovi dokazuju da se najbolje stvari nalaze u malim pakiranjima. Oni sadrže zdrave masnoće, bjelančevine, minerale i vitamine. Predstavljamo ti prednosti i nedostatke različitih vrsta orašastih plodova, kao i onih plodova koji su najbolji za pojedine organe.

Najbolji orašasti plodovi za srce

Bademi su orašasti plodovi s najmanje kalorija, 160 na 30 grama. Ta količina ima 6 grama bjelančevina i 14 grama masnoća. Slijede indijski orasi (5 grama bjelančevina i 13 grama masnoća na 30 grama) i pistacije (6 grama bjelančevina i 13 grama masnoća na 30 grama). Izbjegavaj orašaste plodove pržene u ulju jer su vjerojatno prženi u hidrogeniziranim uljima ili masnoćama bogatim omega-6 masnim kiselina te pri visokim temperaturama koje mogu uništiti njihove hranjive sastojke.

Orasi

Dok svi orašasti plodovi sadrže za srce zdrave omega-3 masti, orasi (14 polovina sadrži 185 kalorija, 18 grama masti i 4 grama bjelančevina) imaju velike količine alfa linoleinske kiseline. Istraživanje je otkrilo da ova kiselina može pomoći kod srčane aritmije, dok je španjolska studija iz 2006. godine došla do saznanja da su orasi učinkoviti koliko i maslinovo ulje pri smanjivanju upale i oksidacije u arterijama nakon konzumiranja masnog jela. Autori ove studije preporučili su konzumiranje oko osam oraha dnevno u svrhu postizanja opisanih blagodati.

Najbolji orašasti plodovi za mozak i imunitet

Kikiriki je bogat vitaminom B9, poznatim i kao folna kiselina. Taj je vitamin neophodan za razvoj mozga i može štititi od opadanja kognitivnih sposobnosti. Kikiriki je koristan i za vegetarijance, mnogima od kojih manjka spomenuti vitamin, te za trudnice, kojima je potreban za zaštitu nerođenih beba od raznih oštećenja. Poput većine ostalih orašastih plodova, kikiriki je bogat za mozak korisnim masnoćama i vitaminom E. Trideset grama kikirikija sadrži oko 170 kalorija, 7 grama bjelančevina te 14 grama masnoća.

Relativno siromašni kalorijama, bademi imaju više kalcija nego bilo koja druga vrsta orašastih plodova, što ih čini korisnim za zdravlje cijelog organizma. Pored toga, bogati su vlaknima i vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv opasnih upala, raka pluća i opadanja kognitivnih sposobnosti. 

Najbolji orašasti plodovi za muškarce

Kremasti brazilski oraščići sadrže selen, mineral koji može pomoći u zaštiti protiv raka prostate i drugih bolesti. Samo jedan oraščić sadrži ogromnu količinu selena pa ih valja konzumirati u umjerenim količinama. Nedavno je istraživanje pokazalo da se prevelika količina selena može povezati s rizikom od dijabetesa tipa 2. Trideset grama brazilskih oraščića sadrži oko 190 kalorija, 19 grama masnoća i 4 grama bjelančevina.

Doznaj koliko znaš o orašastim plodovima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.