Hrana 12. kolovoza 2015.

Namirnice koje nutricionisti izbjegavaju

Nam2-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Činjenica je da niti jedna namirnica nije zabranjena, već da tajna zdravlja i vitalnosti leži u umjerenosti i raznolikosti. No, također je neosporiva činjenica da zbog svog nutritivnog sastava postoje poželjnije i manje poželjne namirnice u tvojoj prehrani. Donosimo pregled top 5 nutritivnih prijestupnika koje je najpametnije izbaciti ili maksimalno ograničiti u prehrani i tako spasiti organizam od bespotrebnih, a nerijetko i štetnih tvari

1. Hrenovke

Hrenovke su lako probavljive i imaju nižu energetsku vrijednost u usporedbi s drugim suhomesnatim proizvodima, no riječ je o namirnici čiju bi konzumaciju valjalo ograničiti. Hrenovke, naime, obiluju solju te kolesterolom, dok je sadržaj vrijednih vitamina i minerala nizak. Sigurno ne pomaže ni činjenica da se u smjesu za hrenovke dodaju razne arome i boje koja se onda pakira, u pravilu, u plastične ovitke. Ipak, najveća 'mana' hrenovki očituje se u prisustvu nitrita, aditiva koji se općenito koriste za konzerviranje suhomesnatih proizvoda. Nitriti u tvom želudcu prelaze u karcinogene spojeve koji se povezuju primjerice s karcinomom jednjaka ili želudca. Ako ne možeš odoljeti hrenovkama, uvijek čitaj deklaraciju na njima i odabiri one bez plastičnog ovitka i načinjene od primjerice piletine ili puretine.

2. Gazirani bezalkoholni napitci

Konzumacija gaziranih napitaka u neprestanom je porastu, osobito kod mlađe populacije. Aromatizirani i zaslađeni napitci, iznimne kalorijske vrijednosti uz bogat sadržaj kofeina, a nerijetko i konzervansa naprosto su postali sastavni dio zapadnjačke kulture. Međutim gazirana pića obiluju štetnim sastojcima za zdravlje. Osim obilja šećera koji potiču gomilanje kilograma i nastanak zubnog karijesa tu su i u nekim proizvodima prisutni fosforna kiselina i kofein koji se povezuju s nastankom osteoporoze i bubrežnih kamenaca. Light verzija, osim nešto niže energetske vrijednosti, ne pruža dodatne koristiti. Na učinke gaziranih pića su osobito osjetljiva djeca stoga je najmudrije posve ih izbaciti iz svoje košarice.

3. Pomfrit

Pomfrit je, u neku ruku, bliski rođak čipsu. Ako se promotri energetska vrijednost te sadržaj masti (osobito onih loših) i soli standardne porcije pomfrita može se naći dovoljno argumenata protiv 'krumpirastog zla'. A ako se cijeloj priči doda još akrilamid, tvar kojom pomfrit obiluje, a koja se smatra karcinogenom, preostaje samo zabraniti pomfritu pristup tanjuru.

4. Žitne pahuljice s dodanim šećerima

Žitne pahuljice raznih oblika i boja osobito su privlačne najmlađima, no u ovoj se namirnici nalazi neočekivano puno šećera, a nerijetko i masti i soli. Nutritivna vrijednost žitnih pahuljica razlikuje se naravno od proizvoda do proizvoda, ovisno o dodacima koje sadrže (orašaste plodove, suho voće, čokoladu, med, šećer). Dok su dodaci poput orašastih plodova i suhog voća poželjni jer obogaćuju proizvod vrijednim nutrijentima, dodatak šećera osigurava tek mnoštvo 'praznih kalorija' i umanjuje vrijednost žitnih pahuljica. Stoga, pri odabiru žitarica svakako prouči deklaraciju i provjeri udio šećera. Sadrže li pahuljice više od 30 g šećera na 100 g žitarica izbaci ih iz svoje prehrane. Na deklaraciji provjeri i sastojke: glukozno-fruktozni sirup ili hidrogenirano biljno ulje sastojci su koje je najbolje zaobilaziti u širokom luku. Za zdravlje biraj cjelovite žitne pahuljice koje su obogaćene primjerice kalcijem, folnom kiselinom ili antioksidansima.

5. Sir u listićima

Čest dodatak sendvičima, sir u listićima je, u stvari, daleko od izvornog sira. Da bi se postiglo svojstvo 'rastezljivosti' i željene topivosti proizvodu se dodaju razni aditivi, a nerijetko se među sastojcima nalaze škrob, biljne masnoće, mlijeko u prahu čak i glukozno-fruktozni sirup. Riječ je o visoko procesiranoj namirnici koju je najbolje izbaciti iz prehrane.

Analizirali smo ljetna pića sa stevijom, pročitaj što smo doznali.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.