Hrana 13. lipnja 2011.

Piramida pravilne prehrane

Tanjur2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema Piramidi pravilne prehrane koju je postavilo američko Ministarstvo poljoprivrede žitarice su neizostavan dio zdravog tanjura. Zato je izbor žitnih pahuljica dobar izbor za početak dana i punjenje tijela energijom, a dobar su izbor i za jedan od međuobroka. Koji su postulati Piramide zdrave prehrane, objasnila je nutricionistica Mirja Jošić

Postulati pravilne prehrane grafički su prikazani na tanjuru jarkih boja koji je podijeljen u četiri kategorije: voće, povrće, žitarice i proteini uz dodatak mlijeka i mliječnih proizvoda koji su prikazani na posebnom tanjuru manjeg omjera. Tanjur predstavlja unaprijeđeni model piramide koja je prvi put objavljena 1992. godine, a 2005. doživjela redizajn.

Povijest nastanka piramide pravilne prehrane

Prve prehrambene preporuke nastale su čak prije otkrića vitamina i minerala, dok je prvi prehrambeni vodič nastao 1916. godine, a sadržavao je smjernice za prehranu djece.

Na inicijativu američkog predsjednika Franklina Roosevelta 1943. razvijene su preporuke Recommended Dietary Allowances ili RDA preporuke koje govore koliko iznose naše svakodnevne potrebe za energijom u kalorijama i koliko bismo trebali unositi esencijalnih hranjivih tvari. Također, u to su vrijeme izdane i preporuke naziva Osnovnih sedam (Basic Seven) koje se smatraju prvim prehrambenim vodičem za odrasle.

Prve su preporuke podijelile namirnice u 7 osnovnih skupina: mlijeko, povrće, voće, jaja, skupina meso, sir, riba i meso peradi, skupina žitarice i kruh i zadnja skupina maslac. Ovaj prehrambeni vodič savjetovao je konzumaciju čak jednog jaja na dan.

Porast bolesti srca i moždanih udara

U godinama koje slijede zabilježen je porast kroničnih bolesti poput moždanog udara i bolesti srca, a budući da su znanstvenici doveli u vezu razinu kolesterola i smrtnost od tih bolesti, javila se potreba za izradom potpuno novih smjernica.

Skoro je 20 godina prošlo od kada je američko Ministarstvo poljoprivrede uvelo prvu Piramidu pravilne prehrane kao jedinstveni grafički prikaz glavnih skupina namirnica i njihovih preporučenih količina serviranja. Ta je piramida više od petnaest godina služila kao okosnica i sinonim nutricionizma.

No, tijekom godina piramida se pokazala manjkavom. Kritizirana je da je previše pojednostavljena, da ne razlikuje različite vrste masti i proteine s obzirom na njihovo porijeklo te da cjelovite i rafinirane žitarice stavlja u isti koš. Kao dokaz njene neuspješnosti stručnjaci su naveli rastuću epidemiju pretilosti koja se sa odraslih proširila i na djecu, ali i na kućne ljubimce.

Stoga se javila potreba za njenom revizijom pa je 2005. godine nastala nova unaprijeđena verzija pod nazivom Moja piramida. Nove smjernice za pravilnu prehranu Amerikanaca uobličene su u interaktivni alat koji se sastoji ne od jedne, već od 12 individualiziranih piramida koje se razlikuju po energetskom unosu.

Pa su tako kreirane piramide za energetski unos od 1000, 1200, 1400, pa sve do 3200 kcal. Na samom prikazu piramide i grafički je prikazana silueta koja se penje po stepenicama piramide – što simbolizira dnevnu tjelesnu aktivnost. Poput prve piramide, i ova je doživjela kritike stručnjaka. Proglašena je beznadno kompliciranom i neuspješnom u ispunjenju svoje svrhe edukativnog alata.

Preporuke zdravog tanjura

Na prvi pogled se može pretpostaviti da će tanjur polučiti puno veći uspjeh u prenošenju poruke u usporedbi s ostalim alatima. Tanjur je prepoznatljiva slika pomoću koje je lakše vizualizirati preporuke i pokušati ih slijediti u svakodnevnom životu. Također, poruku koju nosi vrlo lako mogu shvatiti i osobe koje ne znaju čitati kao što su djeca.

Tanjur je odraz prehrambenih smjernica za Amerikance iz 2010. godine koje govore o namirnicama čiji je unos potrebno povećati, namirnicama čiji je unos potrebno smanjiti i o važnosti kontrole unosa kalorija.

Smjernice tanjura glase:

  • Neka polovicu tanjura ispuni voće i povrće
  • Neka barem polovinu ukupnog unosa žitarica čine cjelovite žitarice
  • Umjesto punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda uputno je unositi obrane proizvode
  • Pripaziti na unos soli odnosno natrija u hrani kod proizvoda kao što su juhe iz vrećice, kruh i peciva i gotova jela
  • Žeđ gasiti vodom, a ne slatkim napitcima
  • Uživati u hrani, ali smanjiti porcije i ne prejedati se

Prva dama SAD-a, Michelle Obama, poznata je po svojoj borbi protiv pretilosti djece, pa je tako i ona doprinjela unaprijeđenoj verziji piramide pravilne prehrane. Pogledaj video...

Glavna poruka tanjura, čiji naziv u originalu zvuči ''Odaberi moj tanjur'' (Choose My Plate), zapravo glasi da nije stvar u izbjegavanju određene hrane, već je naglasak na pravilnom odabiru, ali i u veličini porcije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.