Iako se za ove kolačiće koristi crni grah, neće imati okus po njemu.
Ovi kolačići od crnog graha punjeni su kremastim maslacem od kikirikija, a osim toga zdravija su i hranjivija verzija klasičnih čokoladnih kolačića te su pogodni za one koji izbjegavaju gluten.
Sastojci:
- 425 grama crnog graha iz limenke, ocijeđenog i ispranoh
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 1/4 šalice kakaa u prahu
- 1/2 šalice zobenog brašna
- 1 žlica kokosovog brašna
- prstohvat soli
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 šalice komadića čokolade + još za preljev po želji
- oko 3 žlice kremastog maslaca od kikirikija za punjenje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 176°C i obložite lim za pečenje silikonskom podlogom ili papirom za pečenje.
- Stavite crni grah, javorov sirup, bademovo mlijeko i vaniliju u multipraktik. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Prebacite smjesu u veliku zdjelu. Dodajte jaja i kokosovo ulje te pomiješajte dok ne postane glatko.
- U maloj posudi pomiješajte kakao prah, zobeno brašno, kokosovo brašno, sol i sodu bikarbonu.
- Dodajte suhe sastojke u zdjelu s mokrim sastojcima.
- Miješajte dok se sve ne sjedini, a zatim lagano umiješajte komadiće čokolade.
- Stavite u zamrzivač na 30 minuta.
- Pomoću žlice oblikujte tijesto i napravite malo udubljenje u sredini tijesta.
- Stavite otprilike 1/2 žličice maslaca od kikirikija u udubljenje.
- Na vrh stavite još jednu žlicu tijesta i rukama i prstima spojite rubove tako da oblikujete tijesto u kolačić. Stavite na lim za pečenje i lagano poravnajte pritiskom na vrh kolačića.
- Dodajte nekoliko dodatnih komadića čokolade po želji na vrh kolačića.
- Pecite oko 15 minuta dok se kolačići ne stvrdnu po rubovima.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.
- Kolačiće možete čuvati u hladnjaku do pet dana.
Izvor: Running to the kitchen