Iako zvuči pomalo neobično staviti tikvice u čokoladni kruh, on nema okusa po tikvicama, sočan je i nježne teksture i odličan način da povećate unos povrća.
Budući da je ovaj zdravi čokoladni kruh prepun nasjeckanih tikvica, to je desert prirodno bogat vlaknima. Također, u ovom receptu nema maslaca, a sočna tekstura dolazi uglavnom od grčkog jogurta i biljnog ulja. Kad je riječ o šećeru, imajte na umu da je ovaj čokoladni kruh od tikvica samo malo zaslađen mješavinom nezaslađenog umaka od jabuka i šećera. Rezultat? Ukusna čokoladna poslastica koja snižava razinu šećera u krvi!
Sastojci:
- 120 g višenamjenskog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 130 g komadića tamne čokolade
- 2 velika jaja
- 60 ml biljnog ulja
- 60 g običnog grčkog jogurta, punomasnog
- 50 g nezaslađena kaša od jabuka
- 50 g granuliranog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 225 g nasjeckanih tikvica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za kruh veličine 23×13 cm papirom za pečenje.
- Nasjeckajte tikvice pomoću ribeža. Tikvice lagano ocijedite papirnatim ručnicima da uklonite višak vode.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i komadiće čokolade.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, biljno ulje, jogurt, nezaslađenu kašu od jabuka, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane glatka.
- Umiješajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok se ne sjedine.
- U smjesu nježno umiješajte tikvice dok se ravnomjerno ne rasporede. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za kruh.
- Pecite 40 do 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u tepsiji. Kada je dovoljno hladan stavite ga na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.