Hrana 06. rujna 2024.

Neobična, ali fina kombinacija - čokoladni kruh s tikvicama

Foto: instagram/delscookingtwist
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako zvuči pomalo neobično staviti tikvice u čokoladni kruh, on nema okusa po tikvicama, sočan je i nježne teksture i odličan način da povećate unos povrća.

Budući da je ovaj zdravi čokoladni kruh prepun nasjeckanih tikvica, to je desert prirodno bogat vlaknima. Također, u ovom receptu nema maslaca, a sočna tekstura dolazi uglavnom od grčkog jogurta i biljnog ulja. Kad je riječ o šećeru, imajte na umu da je ovaj čokoladni kruh od tikvica samo malo zaslađen mješavinom nezaslađenog umaka od jabuka i šećera. Rezultat? Ukusna čokoladna poslastica koja snižava razinu šećera u krvi!

Sastojci:

  • 120 g višenamjenskog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 130 g komadića tamne čokolade
  • 2 velika jaja
  • 60 ml biljnog ulja
  • 60 g običnog grčkog jogurta, punomasnog
  • 50 g nezaslađena kaša od jabuka
  • 50 g granuliranog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 225 g nasjeckanih tikvica

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za kruh veličine 23×13 cm papirom za pečenje.
  2. Nasjeckajte tikvice pomoću ribeža. Tikvice lagano ocijedite papirnatim ručnicima da uklonite višak vode.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i komadiće čokolade.
  4. U drugoj zdjeli umutite jaja, biljno ulje, jogurt, nezaslađenu kašu od jabuka, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane glatka.
  5. Umiješajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok se ne sjedine.
  6. U smjesu nježno umiješajte tikvice dok se ravnomjerno ne rasporede. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za kruh.
  7. Pecite 40 do 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u tepsiji. Kada je dovoljno hladan stavite ga na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.