Hrana 10. travnja 2019.

Nazivi kao što su vege burger, sojina kobasica bit će zakonom zabranjeni

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europski parlament izglasao je zakon koji bi se trebao početi primjenjivati kroz nekoliko mjeseci, a odnosi se na imenovanje bezmesnih proizvoda uglavnom od soje ili povrća koji se zovu tofu burger, vege kobasica i slično.

Trenutno je "vegetarijanski disk" jedna od izglednijih alternativa za donedavni burger. Ovoj se odluci, očekivano, najviše protive nevladine organizacije za zaštitu okoliša poput Greenpeacea i BirdLife koji promoviraju održivu tj. bezmesnu hranu.

Zastupnici iz grupacije Zeleni u Europskom parlamentu protive se prijedlogu navodeći da nema smisla. Naime, ističu da se gotovo nikad nije dogodilo da je "netko naručio vegetarijanski burger i ostao šokiran što nije dobio meso".

Možda te zanima... Vege burger od avokada oduševit će i najveće skeptike Hrana

Ovo nije prvi put da je Europska unija veganskim proizvodima pokušala stati na kraj. Prije tri godine, Europski sud pravde je donio presudu da se sojini i tofu proizvodi ne mogu prodavati kao mlijeko ili putar, zato što se mliječni proizvodi mogu koristiti samo u kontekstu mlijeka organskog (animalnog) porijekla.

"Takvi proizvodi ne mogu se prodavati pod imenom 'mlijeko', 'vrhnje', 'sir' i 'jogurt'", stoji u presudi Europskog suda pravde.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.