Hrana 25. travnja 2016.

Napitci koji te hidratiziraju iznutra

Prirodni_Sok
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od ukupne količine vode koju uzimamo, 20–30 posto dobivamo iz hrane, dok preostalih 70–80 posto dolazi iz napitaka svih vrsta. Međutim, ovaj postotak može dosta varirati ovisno o načinu prehrane. Obična voda je značajan izvor unosa tekućine za većinu ljudi, međutim, u obzir treba uzeti i druge napitke koji omogućuju hidrataciju organizma

Uz osjećaj žeđi, navika također ima važnu ulogu u donošenju odluke što ćemo popiti i kada. Kada imaju širok izbor, ljudi često piju i do 50 posto više tekućine nego kada im je na raspolaganju samo voda, pokazala je studija o unosu tekućine. Ugodan okus je najčešći razlog što češće posežemo za drugim napicima umjesto za vodom. 

Različiti napici imaju drugačiji učinak

Raznovrsnost što se tiče izbora, boje i okusa igra važnu ulogu u unosu tekućine potrebne za optimalnu hidrataciju i zadovoljavanje nutritivnih potreba organizma. Evo koje prednosti imaju drugi napici, osim vode. Mnogi napici osiguravaju važne nutrijente kao što su vitamini, antioksidansi i elektroliti, što zadovoljava naše dnevne potrebe. Sokovi od cijeđenog voća mogu doprinijeti unosu od pet porcija voća i povrća, koliko je dnevna preporučena količina.

Sportski napici sadrže manje količine šećera i elektrolita, što pomaže u smanjenju disbalansa vode, minerala i energije uslijed fizičkog napora. Napici koji sadrže kofein, kao što su kava i čaj, djeluju stimulativno kad smo umorni.

Saznaj može li gazirana voda naštetiti zdravlju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.