Hrana Hrana kao lijek 1578 prikaza 04. studenoga 2016.

Naoružaj se vitaminom C: Zdrave poslastice od kestena

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kestenima se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportašima i djeci. Pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a mogu se jesti i u juhi i salatama.

Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Kesteni se odlikuju posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Općenito se dijele na pitome, koji nisu jestivi i divlje, koji nisu za jelo.

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži

Odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Bjelančevine im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Osim što je kesten jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, predstavlja izvrstan izvor vitamina B6.

Kesteni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Ljekovita svojstva kestena

Relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu škroba čini kesten odličan izbor za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. S obzirom da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Također, prehrambena vlakna sadržana u njima mogu biti od pomoći svim osobama s neredovitom stolicom. Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sustavom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi.

Kesteni-Zk | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jela s kestenima

Gastronomska primjena seže mnogo dalje od pukog uživanja u kuhanim ili pečenim kestenima. Način priprema jela s kestenima je šarolik i prostire se od juha, preko glavnih jela do deserata i pečenih slastica. Kesteni se nerijetko dodaju i salatama te jelima od tjestenine. U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez purice punjenje nadjevom od kestena. Osim uživanja uz šlag, pire od kuhanih kestena (zbog konzistencije slične krumpiru) svoju primjenu nalazi i kao punjenje za razna tijesta. Također, upotrebljava se i u pripremi umaka koji se poslužuju uz divljač. Pečeni kesteni se mogu osušiti i samljeti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.

Biskvit s kestenom

  • 2 jaja
  • 4 žlice pirea od kestena
  • 4 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica ulja po izboru
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 šalica pirovog brašna
  • 1 šalica običnog brašna
  • prstohvat soli, malo cimeta i vanilije
  • suho voće

Priprema: Jaja pomiješaj s javorovim sirupom i uljem. Miješajući dodaj kesten pire. U posebnoj zdjeli pomiješaj obje vrste brašna, prašak za pecivo, prstohvat soli, cimet i vaniliju. Suhe sastojke polako umješavaj u tekuće dok ne dobiješ konzistentnu smjesu. Na kraju umiješaj suho voće. Male kalupiće premaži uljem te u svaki stavi smjesu do 3/4 njegove visine. Biskvit peci 15-20 minuta na 150 stupnjeva.

Bogata ponuda jela s kestenima u hrvatskim restoranima

Bistro Fotić na svom jesenskom meniju nudi finu krem juhu od kestena i pancete. Nađeš li se četvrtkom u centru Zagreba, svakako svrati na zdjelicu tople, krepke i sezonske juhe. U lovranskom Štangeru te pak očekuje mousse od maruna za 30 kuna, krema od maruna sa šlagom za 20 kuna i još cijeli niz slastica od pravog lovranskog maruna

Sjajnu ponudu međimurske Male Hiže već tradicionalno svake jeseni također upotpunjuju kesteni. Tako se na njihovom meniju mogao pronaći bogati kašoto od prosene kaše, popečene bundeve, jabuke, kestena, vrganja i hrskave pancete, a s nestrpljenjem se očekuju ovogodišnji specijaliteti sa svestranim i toliko obožavanim kestenima. Više o delicijama s kestenima i navedenim restoranima pronađi na Hrvatska 365 Gourmet.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.