Hrana 13. studenoga 2019.

Namirnice koje sadrže skriveni šećer: Obrati pažnju!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si već čula kako je prekomjerna konzumacija šećera štetna. Međutim, izbjegavanje čokolade, krafni i drugih slastica za koje znamo da sadrže puno šećera nije dovoljno

Kao što već znaš, dugotrajno konzumiranje veće količine šećera dovodi do raznih bolesti poput pretilosti, bolesti jetre, razvoja dijabetesa tipa 2, pojave problema sa srcem i slično. Međutim, osim samih slastica, postoje i mnogi drugi prehrambeni proizvodi koji sadrže dodatni šećer poput kečapa, senfa, jogurta i slično. Takvi proizvodi tvojem su organizmu potpuno beskorisni jer nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a u prevelikim količinama mogu ti naštetiti.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da dnevni unos slobodnih šećera treba biti manji od 10% od ukupnog unosa energije, odnosno da bi dnevna količina šećera u danu trebala iznositi najviše 25 grama ili 6 čajnih žličica po osobi. U nastavku ti donosimo popis namirnica u kojima se nalaze prikriveni šećeri.

1. Preljev za salatu i umak

Konzumiranje i uključivanje salate u svakodnevnu prehranu iznimno je dobro za tvoje zdravlje, međutim, trebala bi pripaziti kada je riječ o preljevu. Naime, francuski preljevi i vinegret umaci mogu sadržavati 7 grama šećera u jednoj porciji, a ništa manje ne zaostaju ni preljevi na bazi ulja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2. Jogurt

Jogurt može biti visoko hranjiv zbog kalcija i proteina, međutim onima s malo masnoće dodani su šećeri kako bi se poboljšao okus. Tako na primjer, jedna čaša jogurta s malo masnoća (245 grama) može sadržavati i do 47 grama šećera, što je čak 12 žličica šećera. Također, jogurt s niskim udjelom masnoće nema jednake benefite za zdravlje kao onaj punomasni.

3. Kečap

Ovaj umak neizostavni je dio svake pizze, hamburgera ili pomfrita, a vjerujemo da konzumirajući ga, ne razmišljaš o tome što zapravo unosiš u organizam. Naime, iako je jedan od najpopularnijih umaka u svijetu, često sadrži veliku količinu šećera. Kad idući put budeš htjela začiniti jelo kečapom, sjeti se kako 1 žlica kečapa sadrži 1 žličicu šećera.

4. Voćni sok

Iako sadrže neke vitamine i minerale, u voćnim sokovima nalazi se velika količina šećera i vrlo malo vlakana. Za proizvodnju jedne čaše soka potrebno je puno voća, pa tako u čaši dobiješ puno više šećera nego što bi dobila jedući voće. Upravo se zbog toga u voćnom soku može pronaći gotovo jednaka količina šećera kao primjerice u Coca-coli.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

5. Zobena pločica

Iako je zob dobro izbalansirana žitarica koja sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, masti i vlakna, u ovoj kombinaciji i nema pretjerano dobrog učinka na zdravlje. Naime, u zobenoj je pločici zob kombinirana s orasima, medom ili drugim dodanim zaslađivačima, što, naravno, povećava količinu šećera i kalorija. Zobena pločica od 100 grama sadrži više od 6 žličica šećera.

6. Konzervirano povrće

Tko bi rekao da grah, grašak ili mrkva u konzervi sadrže skriveni šećer? Naime, u konzerviranom se povrću šećer koristi kako bi se pojačao okus, ali i produžio rok trajanja. Samo obrati pažnju na deklaraciju sljedeći put kad budeš išla u kupnju i primijetit ćeš da se na većini, između ostalog, nalazi i šećer.

7. Juha iz vrećice

Juhu kao jelo teško je povezati sa šećerom. Istina je da je ona domaća, bazirana na svježim sastojcima jedan od boljih izbora za tvoje zdravlje, međutim, mnoge juhe iz vrećica to nisu. Razlog tomu upravo su šećeri koji se dodaju kako bi se postigao bolji okus same namirnice.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Međutim, nije sve tako crno, zahvaljujući SPAR-u imamo dobre vijesti za tebe. Ne trebaš se odreći baš svih proizvoda koje voliš jer SPAR smanjuje količinu šećera u proizvodima vlastitih robnih marki. U 2019. godini na policama trgovina SPAR i INTERSPAR potraži proizvode SPAR Natur*pur Bio-Ketchupa, S-BUDGET Estragon Senfa, napitka SPAR fresh Bitter Lemon, SPAR Granola Müsli od kokosa, Doppel keksa...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.