Hrana Hrana kao lijek 18. kolovoza 2016.

Namirnice koje opterećuju organizam i uzrokuju upalne procese

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često, a da toga nismo ni svjesni, bol možemo ublažiti jednostavnom promjenom prehrambenih navika. Bol je posljedica upalnih procesa koji se pokreću u našem tijelu. Povišene razine stresa, nepravilna i neredovita prehrana te nedostatan unos vode mogu rezultirati pojavom bola.

"Moderan način života donosi pregršt namirnica koje obiluju natrijem, siromašne su esencijalnim mikronutrijentima, pa njihovom probavom opterećujemo probavne organe, ali i cijeli organizam", objašnjava nutricionistica Nataša Šoštarić iz savjetovališta Definicija hrane. 

Treba jesti redovito kako se probava ne bi preopteretila

"Od namirnica izbjegavaj gotova i polugotova jela, visokoprocesuirane namirnice koje obiluju soli i šećerom te pogoduju rastu patogenih mikroorganizama koji mogu prouzročiti upalni proces. Baziraj prehranu više na voću i povrću, a manje na mesu i namirnicama životinjskog podrijetla. Zapamti, što ti je šareniji svaki obrok, unosit ćeš više vitamina i minerala, esencijalnih za pravilno funkcioniranje organizma", kaže Šoštarić. A kako bi otklonila upalne procese i minimalizirala bolove kao posljedicu važno je poznavati i učinak neke namirnice na naše tijelo.
 

Štetne su namirnice bogate solju i siromašne kalijem

Većina voća i povrća u organizmu nakon probave djeluje alkalno. pH tijela razlikuje se od organa do organa, ovisno o njegovoj funkciji - kaže Šoštarić i dodaje: "Moderno doba nam donosi pregršt procesuirane hrane koja nakon probave previše podiže pH organizma. Obično su to namirnice bogate solju, s malo ili bez kalija te je potrebno izbalansirati pH vrijednost. Tu u priču dolazi voće i povrće. Čak i limun, koji je okusom kiseo, nakon probave djeluje alkalno", govori Šoštarić.

Neki dijelovi organizma trebaju ostati kiseli

Alkalna prehrana bazirana je na mišljenju da u moderno doba naš organizam postaje sve kiseliji i podložniji bolestima zbog hrane i okoliša, a misao vodilja je da učinimo li naše tijelo alkalnim, smanjit će se učestalost pojave bolesti. Ipak, tijelo je s razlogom na nekim dijelovima kiselo, a na nekima lužnato. Primjerice, želudac je kiseo kako bi uništio patogene koje unosimo hranom, a smanjimo li kiselost, otvara se prostor za razvoj drugačijih oboljenja. Voće i povrće također obiluju snažnim antioksidansima, poput vitamina C, koji neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice i pogoduju upalnim procesima. Uz to, dodatno održavaju normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Odlični izvori antioksidansa su bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, kelj, kupus, kivi, a što ti je tanjur šareniji to bolje. 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.