Kao osmi recept sezone 'Kuhaj u ritmu jeseni 2014.' odabrali smo namaz od kestena na domaćem lanenom kruhu Josipe Štivičić. Pošalji nam recept za svoje jesensko jelo i sudjeluj u akciji. Kuharica koju odaberemo osvojit će nagradu. Potraži obrazac u članku i prijavi se
Svaki recept tjedna komentirat će suradnik GoGreen tržnice i zajedno s redakcijom sudjelovati u izboru najboljeg recepta na kraju sezone.
Svoj recept pošalji ovdje.
Najboljim kuharicama tjedna Healthy box nagrade sa zdravim namirnicama osigurala je GoGreen tržnica.
Sastojci:
Namaz od češnjaka i kestena
- 2 glavice češnjaka
- 2 žlice pirea od kestena (nezaslađenog)
- sol
- ulje
Laneni kruh
1 čaša = 2 dl
- 1 čaša mljevenih zobenih pahuljica
- 1 čaša integralnog brašna
- 1 čaša mljevenog lana
- 2 žlice sezama
- sol
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica sitno ribane sirove bundeve
- 1/ 2 žličice sode bikarbone
- mineralna voda
Priprema:
Namaz
Češnjak dobro operi, malo odreži vrhove, pokapaj uljem i zamotaj u alu foliju. Peci u pećnici desetak minuta dok ne postanu mekani. Kesten skuhaj i propasiraj. Pečeni češnjak istisni iz ljuske, posoli i propasiraj. Dodaj pire od kestena te miksaj uz dodavanje od 1 do 2 žlice ulja.
Kruh
Pomiješaj sve suhe sastojke, posoli, dodaj ribanu bundevu i maslinovo ulje. Kuhačom dobro pomiješaj pa uz dodavanje mineralne vode zamijesi mekše tijesto. Namasti dugački kalup za srneći hrbat, prebaci tijesto, poravnaj ga i stavi peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva otprilike 50 minuta. Serviraj kruh s namazom od češnjaka.
Dobar tek!
Komentar suradnika GoGreen tržnice Branka Garvana:
Simpatično jelo s pomalo rustikalnim ozvučjem idealno je kao okrjepa na kratkom predahu prilikom uspona na Sljeme primjerice, no ako želiš potegnuti do vrha definitivno bih preporučio na izmjenama u odnosu kestena i češnjaka u ovome namazu u korist kestena, s obzirom na vrlo spuštajuće djelovanje češnjaka na naš organizam (snižava krvni tlak). Pohvalan pristup izradi kruha koji, ako je pravilno skladišten, ostaje očuvan danima i s obzirom na sastojke vrlo zdrav i hranjiv. Isto tako i namaz je stabilan za čuvanje u hladnjaku, do nekoliko dana. Sve u svemu, uz malo truda koje ovo jelo iziskuje, vrlo je zahvalno i uz gore navedeno, uvijek može dobro doći kao lagana večera ili nešto 'na brzinu' čime ćeš obradovati iznenadne goste u kasnim poslijepodnevnim satima. Prilikom serviranja preporučujem nekoliko kapi bučinog ulja. I za kraj nije na odmet spomenuti neka ti pri odabiru namirnica glavna misao vodilja bude usklađenost podnebljem i sezonom u kojoj se nalaziš, kao što je i ovotjedno jelo!