Hrana Hrana kao lijek 03. travnja 2017.

Najbolji laksativi iz prirode: sigurna upotreba uz neznatne nuspojave

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako kod probavnih tegoba poput zatvora najčešće posežemo za različitim proizvodima s polica trgovina, postoje brojne i lako dostupne namirnice koje su se pokazale jednako učinkovitima. Osim toga, njihova dodatna prednost je povoljna cijena te sigurnost upotrebe s neznatnim nuspojavama.

Laksativi su tvari koje imaju vrlo moćan učinak na tvoj probavni sustav –potiču peristaltiku crijeva te pomažu u olakšavanju simptoma konstipacije.

U nastavku ti donosimo listu prirodnih laksativa koji mogu ti biti od velike pomoći.

Što se događa u tijelu kada odgađaš obaviti veliku nuždu?

Bobičasto voće

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Većina bobičastog voća bogata je vlaknima pa mogu poslužiti kao odličan prirodni blagi laksativ.

Jedna šalica jagoda (152 grama) sadrži 3 grama vlakana, borovnice osiguravaju 3,6 grama vlakana po šalici (148 grama), dok kupine imaju čak 7,6 grama vlakana u jednoj šalici (144 grama). Uključiš li što više različitih vrsta bobica u svoju prehranu, povećat ćeš unos topljivih, ali i netopljivih vlakana.

Leguminoze

Obitelji leguminoza među ostalima pripadaju grah, slanutak, leća, grašak i kikiriki. Osim što obiluju vlaknima, konzumacijom leguminoza povećavamo proizvodnju maslačne kiseline, kratkolančane masne kiseline koja se ponaša kao prirodni laksativ. Istraživanja pokazuju kako maslačna kiselina može pomoći u liječenju konstipacije tako da utječe na peristaltiku crijeva.

Noćni napitci za detoks organizma

Sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže omega – 3 masne kiseline, proteine te topljiva i netopljiva vlakna. Pokazuju prirodna laksativna svojstva te su vrlo učinkovite u liječenju konstipacije, ali i dijareje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Chia sjemenke

Zbog visokog udjela topljivih vlakana koja apsorbiraju vodu, chia sjemenke mogu pomoći u omekšavanju stolice i olakšavanju konstipacije.

Ulje ricinusa

Ulje ricinusa poznati je prirodni laksativ, a za taj učinak zaslužna je ricinoleična kiselina. Ona djeluje tako da aktivira specifične receptore u probavnom traktu koji utječu na peristaltiku crijeva.

Disfunkcija donjih mišića zdjelice krivac za zatvor

Kefir

Fermentirani mliječni proizvodi kao što je kefir sadrže probiotike, dobre bakterije s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje probavnog sustava. Istraživanje koje je ispitivalo učinak konzumiranja kefira kod osoba s konstipacijom rezultiralo je poboljšanjem učestalosti stolica, njihove konzistencije kao i smanjenjem upotrebe laksativa.

Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće poput špinata, kelja ili kupusa može na nekoliko načina poboljšati učestalost stolice. Osim što je bogato vlaknima, lisnato povrće sadrži i visoki udio magnezija, minerala koji pokazuje blaga laksativna svojstva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto je čišćenje organizma preduvjet da se riješiš bilo koje bolesti?

Sena

Za poznata laksativna svojstva biljke sene zaslužne su tvari iz skupine senozida koje djeluju tako da ubrzavaju peristaltiku i povećavaju apsorpciju tekućine u debelom crijevu.

Jabuke

Jabuke obiluju pektinom, topljivim vlaknom koje pokazuje laksativna svojstva. Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako pektin može ubrzati prolazak sadržaja crijeva. Osim toga, pokazuje i prebiotička svojstva – utječe na povećanje broja dobrih bakterija u crijevima.

Maslinovo ulje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istraživanja pokazuju kako konzumacija maslinovog ulja povoljno utječe na peristaltiku crijeva i simptome konstipacije.

Aloe vera

Aloe vera se često spominje kao odlična pomoć kod konstipacije. Za laksativna svojstva ove biljke zaslužni su antrakinonski glikozidi koji stimuliraju peristaltiku.

Je li zadržavanje stolice na radnom mjestu loše za tvoje zdravlje?

Zobene mekinje

Zobene mekinje obiluju topljivim i netopljivim vlaknima. Samo jedna šalica zobenih mekinja (94 grama) osigurava čak 14 grama vlakana zbog čega se smatraju vrlo dobrim prirodnim laksativom.

Šljive

Šljive su zasigurno jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa. Nekoliko studija je otkrilo kako konzumacija šljiva može utjecati na povećanje učestalosti stolica i poboljšati njihovu konzistenciju učinkovitije nego što to čine drugi prirodni laksativi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Psyllium

Psyllium se dobiva iz ljuskica sjemenki biljke Plantago ovata. Sadrži topljiva i netopljiva vlakna te je posebno učinkovit u olakšavanju simptoma konstipacije.

4 stvari koje mogu poremetiti rad tvog probavnog sustava

Voda

Dobro je poznato kako je adekvatan unos vode esencijalan za održavanje redovite stolice i prevenciju konstipacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Aleksandta

      Curica od 7g.nema stolicu već tjedan?dana,a nepije ni dovoljno tekućine.Znam da sve ovo što ste nabrojali je super(šljive) vecinom ali što bi njoj odgovaralo?Hvala.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.