Mnogi nakon blagdana odluče očistiti organizam i ostaviti sve slatko i masno iza sebe, ali svi znamo kako se teško toga pridržavati. Umjesto da dijetu prekršiš kutijom keksa ili velikom čokoladom, pripremi ove slatke male muffine, ali upamti da i njih treba jesti umjereno. Uostalom, vjerojatno i nećeš moći pojesti više od jednog jer su djeci posebno ukusni
Toping:
- 1/2 šalice integralnog brašna
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 3 žlice otopljenog maslaca
Tijesto:
- 1 šalica bijelog brašna
- 2 šalice integralnog brašna
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 1/2 šalice ulja
- 2 šalice mlijeka
- 2 žlice vanilije burbon
- Nadjev od sira:
- 2 šalice svježeg sira + malo mlijeka
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 žličica vanilije burbon
- jagode (za ukras)
Priprema:
- Sve sastojke za toping zajedno pomiješaj i pusti sa strane.
- Za tijesto u posudi pomiješaj brašno, šećer, sol, orašak za pecivo i vaniliju. U posebnoj posudi istuci jaja sa šećerom te dodaj ulje i mlijeko. Mokre sastojke dodaj u suhe i sve dobro promiješaj. Ostavi sa strane dok ne pripremiš nadjev od sira.
- Za nadjev pomiješaj sir s malo mlijeka te ga izmiksaj u kremu.
- Dodaj šećer, jaja i vaniliju te dobro promiješaj. Kalupe za muffine obloži papirnatim košaricama te u svaki kalup stavi po 3 žlice tijesta, 2 žličice nadjeva od sira te po vrhu posipaj topingom.
- Muffine ukrasi jagodama.
- Peci na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok tijesto ne otvrdne, a nadjev treba biti malo drhtav. Ostavi da se ohladi.
Dobar tek!
Više o Kristininoj zdravoj kuhinji možeš doznati ovdje.
Na portalu Gastro.hr možeš pronaći recept za zobene voćne muffine.