Katarina Rogošić Vukasović poslala nam je recept za muffine od vanilije i batata kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu zime'', pošalji nam svoj omiljeni, zdravi recept sa zimskim namirnicama
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu zime" potraži ovdje.
Sastojci :
- 1 šalica kukuruznog brašna
- ½ šalice pšeničnog brašna
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- mala žličica cimeta
- mala žličica muškatnog oraščića
- pola male žličice soli
- 3 male žličice praška za pecivo (bio-bez aluminija)
- 1/2 šalice nasjeckanih badema (ako su u pitanju ispod 2 god onda bolje dodati ovu količinu mljevenih badema)
- 2 šalice naribane bundeve
- 1/3 šalice otopljenog bio maslaca
- 2 velika jaja
- 1 mala žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva i sa strane pripremiti pleh za muffine s papirnatim košaricama.
- U jednu zdjelu zamiješati žlicom brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, oraščić i sol, zatim dodati bademe. U drugoj zdjeli miješati žlicom bundevu, maslo, jaja, vaniliju i dodati u prvu zdjelu, ali ne miješati previše nego samo dok se sjedini.
- Uliti smjesu u papirnate košarice za muffine do pola visine košarice, i staviti peći. Provjeriti za 20 min s čačkalicom. Kad čačkalica izađe čista onda su gotovi. Meni treba oko 35 minuta i ispadne oko 17 muffina.
- Staviti sa strane da se dobro ohlade i onda izdubi lagano s oštrim nožem.
Dok se peku muffini skuhati kremu.
Sastojci za kremu od narančastog batata:
- 2 1/2 šalice zobenog mlijeka
- 3/4 šalice sirupa od agave
- 2 pudinga od vanilije
- 2 šalice pirea od batata
- 3 velike žlice aru praha
Priprema:
- U malo vode skuhati batat narezan na kockice dok ne omekša, dobro ocijediti i štapnim mikserom smiksati u pire.
- Zakuhati u jednoj posudi mlijeko i dodati puding, pire od batata, sirup od agave i aru prah i štapnim mikserom sve dok se kuha miksati, onda ohladiti dobro i puniti u muffine. Posuti ih po želji s kokosom, cimetom ili kakaom.
Komentar Zdrave Krave: Katarinini muffini su dobar odabir za zdravu zimsku poslasticu. Posebna pohvala za odabir aru praha, škroba koji je idealan prirodni ugušćivač jela. Popularni muffini kombinacijom bio maslaca, batata, bundeve, vanilije, te cimeta i badema dobivaju originalnu i zdraviju recepturu od izvornih muffina s dosta masnoće, šećera i čokolade.