Hrana 30. prosinca 2011.

Moje novogodišnje gastro odluke!

Pasica_Kolumna_Marinele_Prodan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova godina kuca na vrata. S obzirom da u to vrijeme svi donose odluke koje će početi primjenjivati od 01. siječnja, tako sam i ja odlučila napraviti listu svojih gastro novogodišnjih odluka. Uz ova pravila nadam se smanjiti troškove, ali i važnije, osvijestiti i promijeniti sebe na bolje. Hoćeš li se i ti pridržavati sličnih pravila?

Spremna na promjenu!

Još nas samo nekoliko dana dijeli od Nove godine. Na sve strane svi pričaju o promjenama, odlukama, rezovima, porastu cijena i teškoj recesijskoj godini koja slijedi.  Takve me priče svaki puta iznova potaknu na razmišljanje o tome što ću dobrog učiniti u novoj godini kako bi bila bolja od stare. Kako bi ja bila bolja od stare sebe.

Tu su uvijek poznate novogodišnje odluke koje svatko od nas donosi za sebe, ali ih i vrlo često odmah nakon nekoliko dana najčešće stavi pod tepih kao da nikad nisu ni postojale. To su odluke poput: prestat ću pušiti, manje ću trošiti, smanjiti ću težinu. Svi mi svake godine donesemo barem jednu takvu odluku.

No koliko smo zapravo spremni promijeniti sebe i svoje ponašanje? Ljudi vole navike. Pitanje je koliko su neke od tih navika zaista dobre za nas, a i za našu okolinu i koliko smo spremni mijenjati ih.

Kako se od hrane jednostavno ne može pobjeći i svi moramo jesti sastavila sam listu potencijalnih odluka koje bih ja, a i ti mogla uvrstiti na svoju listu.

Ove bi odluke mogle utjecati na tvoj budžet i pomoći ti da smanjiš troškove. A i sama znaš koliko je važno uštedjeti svaku kunu. Nadam se da će te moja lista potaknuti da malo razmisliš i učiniš nešto drugačije i bolje u Novoj 2012.

Lista novogodišnjih gastro odluka:

1. Uvijek ću ići u kupovinu s popisom namirnica koje mi stvarno trebaju kod kuće. Neću kupovati ništa van liste i u prevelikim količinama. Provjerit ću svoj hladnjak i ostavu prije svake kupovine.

2. Neću nasjedati na akcije sniženja poput "kupiš dva - dobiješ tri" osim ako se stvarno ne radi o namirnici koja mi je potrebna. Dobro ću razmisliti treba li mi to zaista.

3. Kupovat ću samo sezonsko voće i povrće jer je ukusnije, svježije, a i jeftinije. Kupovat ću lokalno uzgojene namirnice i po mogućnosti što više iz ekološkog uzgoja.

U 2012. želim...

4. Iskoristit ću maksimalno što jeftinije zdrave namirnice poput kupusa, radiča, ječma, plave ribe i pokušati napraviti jela koja koštaju do 20 kn.

5. Minimizirat ću bacanje namirnica i hrane te dobro planirati količine koje su zaista potrebne za ručak. Neću pretjerivati s obilnim obrocima koji se na kraju bace. A i nitko ne voli jesti isti ručak tri dana za redom.

6. Ako ima viška hrane od ručka pokušat ću sa ostacima pripremiti novo jelo.

7. "Zazelenit" ću svoju kuhinju uz ekološka i prirodna sredstva za čišćenje poput octa i limuna.

8. Pripremit ću kod kuće zdravi obrok za posao i neću kupovati salame i već procesiranu hranu.

9. Jest ću što manje slastica koje sadrže bijeli šećer, a umjesto njih ću koristiti alternativne prirodne načine zaslađivanja.

10. Zamrznut ću viškove hrane koji se mogu zamrznuti, i na svaku vrećicu napisati rok trajanja - neću pretrpati škrinju kao hrčak.

11. Naučit ću nove tehnike i trikove koje će mi pomoći u kuhanju.

A dok ti razmišljaš o svojoj listi odluka predlažem ti da isprobaš recept za kremu od bijele čokolade. Ovaj brzi recept za lagani desert koji možeš pripremiti za doček Nove godine.

Želim ti sretnu i uspješnu Novu godinu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.