Mediteranski način prehrane može pomoći u smanjenju rizika obolijevanja od raka želuca, poručili su španjolski stručnjaci iz Katalonskog instituta za onkologiju.
Tradicionalna prehrana Grka, Talijana i drugih mediteranskih naroda ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i zaštitu od malignih bolesti, ističu španjolski stručnjaci, na čelu s dr Carlosom Gonsalesom.
Usvajanjem ovih ključnih navika možeš prevenirati različite bolesti
Provjeravajući da li mediteranska prehrana smanjuje rizik od raka želuca, koji je drugi najznačajniji uzročnik smrti među svim vrstama raka u svijetu, tim iz Barcelone je analizirao rezultate europskog istraživanja o raku i prehrani (EPIC).
Opsežno istraživanje provodilo se devet godina
Istraživanja je provedeno na 485.044 muškaraca i žena, starosti od 35 do 70 godina, iz deset europskih zemalja. Ispitanici su ocijenjeni po skali od 1 do 18, na bazi toga koliko je njihova prehrana bila bliska mediteranskoj, koja je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom, žitaricama i maslinovim uljem, a relativno siromašna crvenim mesom i mliječnim proizvodima.
Tijekom devet godina provođenja istraživanja, od raka želuca oboljelo je 449 ispitanika. Ispostavilo se da je rizik od dobivanja te vrste raka smanjen 33 posto kod onih čija je prehrana bila bliža mediteranskoj. Za svaki poen više na skali, rizik od raka želuca smanjivao se za pet posto. Među osobama kojima se dijagnosticira rak želuca, samo 23 posto preživljava pet godina, napominju španjolski stručnjaci.