Hrana 24. studenoga 2010.

Maslinovo ulje za dugovječnost žene

Maslinovo_Ulje_Zena1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maslinovo ulje od davnina se vezuje uz zdravlje, ljepotu i dugovječnost žene. I najdugovječnija žena koja je doživjela 122. rođendan, Francuskinja Jeanne Louise Calment svoju snagu pripisivala je svakodnevnoj upotrebi maslinovog ulja. Svakodnevno ga je nanosila na kožu i dodavala hrani

Bitan sastojak mediteranske prehrane

I novija istraživanja povezuju ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se nanosi izravno na kožu i konzumira oralnim putem za zaštitom od degenerativnih promjena izazvanih starenjem i sunčevim zračenjem. Također, brojne se studije bave tematikom unosa maslinovog ulja i dugovječnosti, a smatra se da maslinovo ulje kao bitan sastojak zdrave mediteranske prehrane doprinosi smanjenoj incidenciji i mortalitetu od najčešćih bolesti današnjice i time produžuje životni vijek.

Prema istraživanjima, žene dvostruko češće obolijevaju od demencije, a stručnjaci procjenjuju da će više od 20 posto žena koje dožive 65 godina razviti demenciju. Ipak, čini se kako i u tom slučaju može biti od koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naime, studija objavljena 2009. god. pokazala je da bi oleokantal, moćni gorki spoj iz maslinovog ulja, mogao imati povoljan učinak na prevenciju Alzheimerove bolesti.

Protiv ožiljaka, osipa i lomljivih noktiju

Na nedavno održanoj konferenciji o maslinovom ulju i zdravlju, ove godine posvećenoj zdravlju žene, prof. dr.sc. Mirna Šitum, naša istaknuta dermatovenerologinja podsjetila je na neke od praktičnih primjena maslinovog ulja u održavanju zdravlja i ljepote. Prema legendi, Rimljanke su hranile kožu i kosu maslinovim uljem, u Starom Egiptu zabilježeno je kupanje u maslinovom ulju, a ono se koristilo i u balzamiranju. Danas se koristi kod ublažavanja ispucale kože, kod hrapavosti koljena i laktova te smanjuje svrbež i osipe. Može se nanostiti na ožiljke nakon operativnih zahvata, kao sredstvo nakon sunčanja te kod krhkih i lomljivih noktiju.

Protiv starenja kože, maslinovim uljem valja mazati cijelo tijelo, posebice se preporučuje protiv starenja kože lica. Može se koristiti i kao piling sa šećerom, za uklanjanje mrlja od nikotina zajedno s limunovim sokom te protiv strija u trudnoći. Može služiti i kao regenerator za kosu te za njegu ruku.

Ginekološko zdravlje

Visokokvalitetno maslinovo ulje ima svoju ulogu i u ginekološkom zdravlju žene. Prim. dr. Ivan Fistonić, specijalist ginekolog, na istoj je konferenciji prikazao da postoje drevni zapisi o upotrebi maslinova ulja kao kontraceptiva i vaginalnog lubrikanta. Također, novije znanstvene studije povezale su tvari iz maslinovog ulja, poglavito biofenole, uz prevenciju i olakšavanje simptoma predmenstrualnog sindroma.

Incidencija raka dojke značajno je niža u žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijeta. Taj se fenomen može pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem.

Prevencija osteoporoze

Maslinovo ulje moglo bi imati povoljan učinak i na gustoću koštane mase i prevenciju osteoporoze. Naime, nedavno je objavljena studija koja je pokazala pozitivnu korelaciju između unosa maslinovog ulja i gustoće koštane mase, međutim za konačan zaključak potrebno je provesti još istraživanja.

Neupitno je da ekstra djevičansko maslinovo ulje polučuje brojne povoljne učinke na zdravlje stoga ga je uputno uključiti u svakodnevnu prehranu. Međutim, povoljni se učinci bilježe isključivo za ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolje od ulja što biblijsko drvo masline može dati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.