Naša čitateljica Marta Pribanić pobijedila je sa svojim receptom tjedna za juhu od hokaido bundeve i ušla u natječaj za kuharicu jeseni. Natječaj za kuharicu sezone traje i dalje, pa se i ti možeš prijaviti i poslati nam svoj omiljeni jesenski recept
Marta (29) je studentica iz Zagreba koja za sebe kaže da voli učiti i raditi nove stvari. Završila je tečaj ronjenja, tečaj indijske kuhinje, tečaj masaže, a za koji dan trebala bi krenuti i na tečaj jahanja, o čemu sanja od malih nogu. Voli ljude, životinje i život.
Pročitaj Martin recept tjedna...
'Volim kuhati svojim prijateljima i obitelji. Kuham još od osnovne škole. Roditelji su često bili odsutni radi posla i radi ''posla nakon posla'', pa smo se ja i sestra znale jutrima pretvarati da smo u restoranu. Jedna od nas bi sjela za stol u ''À la carte'' blagovaonicu dok bi druga imala jelovnik sa svim sastojcima iz hladnjaka . A potom - kuhanje po narudžbi. Pod pojmom ''posao nakon posla'' podrazumijeva se, nama nekad neshvatljiva potreba roditelja da stalno nešto rade'.
Klikni i saznaj kako sudjelovati u izboru za recept tjedna i kuharicu jeseni...
Kuham ono što mi priroda daje
'No, kada smo odrasle, shvatile smo da je taj put našim roditeljima bio jedini logičan. Trenutno smo obje članovi Poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva, pa imamo priliku, ili čast u ovo vrijeme imati vlastito voće i povrće u samom gradu Zagrebu. Volim kuhati sezonske stvari. Ne volim bezukusne šarene sjajne plodove u siječnju ili veljači'.
Radije izvadim svoje iz zamrzivača. Kako imamo vrt, nema zabune o sezonskom kuhanju. Kuhaš ono što ti priroda daje i kada ti daje. Nema te svježe namirnice koju ne volim. Jedem sve bez ustručavanja. Volim kušati nove i drugačije okuse. Riječ ''drugačije'' kod mene nikad ne zvuči loše'.
'Kuham sve i svašta. Ne volim slijepo pratiti recepte jer obično shvatim kako nemam pola namirnica koje mi trebaju za to jelo. Tako kuham ono što imam i to kombiniram po nekom unutarnjem nahođenju. Naravno, s godinama shvatiš kako je nemoguće ispeći štrudlu od ananasa ili kako šunka ne paše sa tim i tim umakom, ali isto tako naučiš biti neopterećen kuhinjom i kuhanjem i kako se skoro svaka greška u kuhanju može sa nečim sakriti ili neutralizirati', ispričala je Marta.
Kuhanje kao igra
Marta nam je otkrila da uživa u spremanju zimnice i kako se dok kuha igra s bojama i mirisima.
'Radim zimnicu. Pekmez, ajvar, turšiju. Nemam recepte za to i do sada nisam pogriješila. Često kušam ono što kuham. Nastavljam se igrati kao što sam se igrala dok sam bila djevojčica.
'Slažem boje i mirise. Mogu 100 puta praviti isti umak za tjesteninu, ali on nikada neće ispasti isti. Baš kao što ni ja nisam ista tih 100 puta dok kuham'.
'Na terasi imam svježi crveni i zeleni bosiljak, peršin, vlasac, origano, mažuran, matičnjak i biljku vegetu. To smatram iznimno bitnim kod kuhanja, budući da izbjegavam mješavine kupovnih začina. Kako sam pohađala tečaj indijske kuhinje tamo sam se upoznala sa svrhom i načinom primjene raznih začina za koje do tad nisam ni znala da postoje'.
'Svrha začina nije samo poboljšavanje okusa ili dekoracija, oni u pravoj kombinaciji potpomažu razgradnju namirnica, te time bitno pridonose stanju metabolizma, a samim time i stanju duha', kaže Marta.