Lubenica - popularno ljetno voće upečatljivih boja koje nepogrešivo gasi žeđ tijekom vrućih dana zanimljivo je zbog raznih svojstava. Iako sadrži 92 posto vode, ostalih osam posto bogato je likopenom, antioksidansom koji štiti srce, prostatu, njeguje kožu, a na muškarce može djelovati kao Viagra.
Vjerojatno najzanimljivije istraživanje vezano uz učinke lubenice na zdravlje čovjeka objavljeno je 2008. godine, a autori su zaključili da lubenica na muškarce može djelovati kao Viagra. Znanstvenici su otkrili da sastojak lubenice, aminokiselina citrulin, utječe na krvne žile jednako kao "mala plava tableta" za pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. Citrulin utječe na relaksaciju i širenje krvnih žila na sličan način kao što djeluju lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije.
Do prošlogodišnjeg istraživanja smatralo se da je glavnina citrulina smještena u kori lubenice, međutim, pokazalo se da je udio citrulina u jestivom dijelu viši nego što se mislilo. Međutim, nije poznato koja je doza citrulina prava i koliko je potrebno pojesti lubenice kako bi se iskusilo eventualno djelovanje na spolnu moć. Također, kritičari ove studije tvrde kako je tvrdnja ishitrena i nedovoljno utemeljena.
Lubenica čuva srce
Osim što vam možda može poboljšati seksualni život, lubenica je dobra i za srce, imunološki sustav, ali i za osobe koje boluju od dijabetesa tip II. Povoljan učinak lubenice na srce jednim se dijelom također temelji na djelovanju aminokiseline citrulin, što je dokazano u studiji objavljenoj 2007. godine u časopisu Nutrition. Ispitanicima je nakon tri tjedna redovitog ispijanja soka od lubenice izmjerena 22 posto viša razina arginina.
Iz aminokiseline arginin nastaje dušikov oksid, za koji je poznato da snižava krvni tlak, sprječava grušanje krvi i štiti od infarkta miokarda i moždanog udara. Prijašnje su studije pokazale da visoke oralne doze arginina izazivaju mučninu i probavne smetnje, što nisu nuspojave konzumiranja soka lubenice jer sok lubenice ne sadrži arginin već aminokiselinu citrulin koja je prekursor za sintezu arginina.
Najhladnija lubenica nije i najbolja
Mnogima idu sline na dobro ohlađenu lubenicu, međutim, znanstvenici su za onu sa sobne temperature. U testu su lubenice čuvane dva tjedna na temperaturama 5, 13 odnosno 21°C. Količina crvenog pigmenta likopena u lubenici čuvanoj na 5 i 13°C se nije promijenila, međutim, lubenica koja je dva tjedna provela na sobnoj temperaturi je imala 40 posto više likopena. Ovdje se radi o cijelim lubenicama, a one koju su već otvorene ipak treba držati u hladnjaku. Ukoliko kupite nezrelu lubenicu, pričekajte par dana kako bi sazrela do kraja i nakrcala se likopenom.
Vruće ti je? Pročitaj što jesti za vrijeme nesnosnih vrućina...
Nutritivna svojstva lubenice
Za ovu namirnicu može se reći da posjeduje visoku nutritivnu gustoću jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama (u 100 g sadrži tek 30 kcal), a istodobno snabdijeva tijelo s pregršt važnih nutrijenata.
Izvanredan je izvor vitamina C. Također, dobar je izvor vitamina A, B1 i B6, te minerala kalija i magnezija. Jedna šalica lubenice osigurava 24 posto dnevnih potreba za vitaminom C i 11.1 posto dnevnih potreba za vitaminom A. Posebno je vrijedna zbog sadržaja karotenoidnog pigmenta likopena, dvostruko snažnijeg antioksidansa od beta karotena.
Istraživanja su pokazala da lubenica može postati još nutritivno vrjednija ako se prska kalijem tijekom uzgoja. Prskanje kalijem lubenica i dinja tijekom njihovog rasta povećava njihovu slatkoću, udio kalija, vitamina C i ß-karotena.
Ljekovita svojstva lubenice
Lubenica nije tek ukusno osvježenje za vruće ljetne dane. Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, lubenica posjeduje aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma kolona i artritisa.
Lubenica - izvor vitamina C i A
Slatka i sočna lubenica riznica je najvažnijih prirodnih antioksidansa. Odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan poglavito u obliku beta karotena.
Crvena boja lubenice potječe od biljnih pigmenata, od kojih najviše pažnje privlači likopen. Istraživanja su pokazala da se nakon redovite konzumacije soka od lubenice, već nakon tri tjedna značajno povisuju razine snažnih antioksidansa beta karotena i likopena u krvi.
Plejada snažnih antioksidansa iz lubenice putuje po tijelu i neutralizira slobodne radikale. Poznato je da slobodni radikali mogu izazvati brojna oštećenja tjelesnih struktura, primjerice, pospješuju oksidaciju kolesterola što može uzrokovati aterosklerozu, uključeni su u procese koji potiču upalu što pogoduje nastanku brojnih bolesti poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa te malignih bolesti.
Antioksidativni nutrijenti iz lubenice – vitamin C, beta karoten i likopen – učinkoviti su u onesposobljavanju tih opasnih molekula i tako štite organizam od bolesti.
Biljni pigment likopen uglavnom se asocira uz rajčicu. Manje je poznato da je likopen prisutan i u lubenici i mangu. Za razliku od drugih fitokemikalija, koji su uglavnom proučavani u studijama na životinjama, likopen je višekratno ispitivan u studijama na ljudima, te mu je dokazana zaštitna uloga kod nekoliko vrsta karcinoma.
U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostate, dojke, endometrija i pluća. Antioksidativna funkcija likopena podrazumijeva zaštitu stanice i staničnih struktura od štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala, a to djelovanje važno je i u prevenciji bolesti srca.