Bor, smreka i jela tijekom proljeća stvaraju svjetlozelene izdanke koji se koriste u narodnoj medicini. Najčešće se pripremaju kao sirup protiv kašlja, za koji mogu poslužiti izdanci bilo koje od ovih crnogoričnih stabala. Izbjegavati jedino treba izdanke tise (Taxus baccata) koje su vlo otrovne
Sirup za lakši dah
- Naberi kilogram mladih izdanaka jele, smreke ili bora.
- U staklenku složi red iglica i red šećera dok ne napuniš do dvije trećine, završavajući sa šećerom.
- Poklopi i ostavi na osunčanom mjestu 21 dan.
- Procijedi i spremi u bocu.
Vitaminski napitak
- Stavi 100 g iglica jele, bora ili smreke u šalicu kipuće vode, kuhaj 3 minute (da se ukloni smolasti sloj), izvadi i sitno nasjeckaj.
- Stavi u posudu s 300 ml hladne vode, pusti da odstoji 2 sata uz povremeno miješanje i procijedi kroz krpu ili gazu.
- Po želji zasladi.
- Ovaj napitak možeš čuvati 1 do 2 dana u dobro poklopljenoj posudi.