Za napraviti kuskus ili rižu od cvjetače potrebno je svega pet minuta, a dobit ćeš ukusnu i laganu zamjenu za omiljeni prilog.
Sastojci:
- glavica cvjetače (bilo koje veličine)
- žlica maslinova ulja
- sol
Priprema:
- Razdvoji cvjetaču u velike cvjetove rukama. Ako je jezgra nježna, možeš je usitniti na komadiće i dodati je u blender s cvjetovima.
- Stavi cvjetaču u blender i nemoj ga postaviti na najjaču brzinu.
- Blendaj dok se cvjetača ne razbije na sitne komade. Zatim blendaj dalje dok se ne usitni na veličinu zrnaca riže ili kuskusa.
- Izvadi sve veće dijelove koji su preostali jer se ne uspiju svi usitniti. Te komade kasnije ponovno stavi u blender i obradi.
- Ako si sljedbenica sirovojedstva možeš poslužiti karfiol u sirovom obliku u salatama ili s nekim umakom.
- Ako želiš dobiti nešto sličnije kuskusu ili riži onda svakako skuhaj karfiol. U zagrijanu vodu ubaci usitnjeni karfiol. Vodu posoli i dodaj žlicu ulja. Poklopi posudu i kuhaj 5 do 8 minuta. Posluži odmah, a možeš i ohladiti i držati u hladnjaku do tjedan dana.
- Rižu ili kuskus možeš i zamrznuti, a rok trajanja je tri mjeseca.