Hrana 31. listopada 2011.

Lazanje s povrćem

Vegetarijanske_Lazanje_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ivan Matarić iz Zagreba postao je kuhar tjedna sa svojim receptom za lazanje s povrćem, te se natječe za kuhara jeseni. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade pošalji nam svoj zdravi jesenski recept i fotografiju gotovog jela

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu jeseni!"

Sastojci:

Priprema:

  1. Od brašna, soli, malo kurkume i mlake vode umijesi tvrđe, elastično tijesto koje možeš ostaviti sa strane dok pripremaš umak i povrće.
  2. Blitvu operi i kratko blanširaj pa ju izvadi, ocijedi i ostavi da se malo ohladi.
  3. Luk očisti i pirjaj na maslinovom ulju. Dodaj nasjeckane pelate pa kratko kuhaj, ubaci sojine ljuskice i mljevenu slatku papriku Kotanyi. Zalij temeljcem i kuhaj 5 do 10 minuta da ljuskice upiju tekućinu, a umak se zgusne. Zatim dodaj sol, papar i začinsko bilje Kotanyi.
  4. Gljive i tikvice očisti i naribaj na listiće (bukovače samo nareži na manje komade). Posoli te kratko propirjaj i ocijedi višak tekućine. Blitvu nasjeckaj.
  5. Tijesto razvaljaj u kvadratne listove. Naulji vatrostalnu posudu i slaži lazanje - na dno stavi list tijesta pa dodaj pola umaka, zatim list tijesta pa gljive s tikvicama i blitvu, ponovo list tijesta pa ostatak umaka.
  6. Prekrij sa zadnjim listom tijesta kojeg lagano možeš premazati uljem. Ubaci lazanje u dobro zagrijanu pećnicu i peci oko 20 minuta na 250 stupnjeva.
  7. Pred kraj izvadi lazanje, pospi ribanim sirom i parmezanom, vrati u pećnicu da se sir otopi i lagano zapeče. Kad su lazanje gotove, dodaj im sjeckani peršin koji će se upiti u rastopljeni sir, pričekaj da se malo ohladi i posluži toplo uz miješanu salatu.

Salata

Matovilac, radič, svježu rajčicu, žutu i zelenu papriku operi i nareži, dodaj velike crne masline, sol ulje i limun i sve dobro promiješaj prije posluživanja.

Darovi za kuhare

Kao kuhar tjedna Ivan na poklon dobiva poklon košaricu u vrijednosti od 200 kuna od generalnog pokrovitelja akcije "Kuhaj u ritmu jeseni" Mercatora, Delimano tavu za palačinke od sponzora projekta Delimano, poklon paket Alpro soya proizvoda od sponzora projekta Alpro Soya, te od tvrtke Kotanyi poklon paket finih začina uz pregaču i rukavicu za kuhanje.

Uz to, ulazi u izbor za kuhara jeseni koji osvaja vrijedne nagrade - glavni sponzor Mercator daruje poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna, sponzor projekta Delimano daruje luksuzan Prima set Mega+ posuđa, dok tvrtka Kotanyi daruje tjedni tečaj u školi kuhanja Branka Ognjenovića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.