Za ručak na poslu idealna su niskokalorična jela koja će ti dati sve potrebne hranjive tvari i umanjiti radni stres, a neće ti opteretiti probavu. Kako ih pripremiti, saznaj od učiteljice prirodne kuhinje Tončike Cukrov i isprobaj njezina dva recepta iz kuharice "Za posao" koja je upravo izašla u izdanju Planetopije
Korisni savjeti za posao
- Predah tijekom rada potreban je za obnavljanje energije što osigurava i veću učinkovitost u poslu. Duži predah treba iskoristiti za objedovanje.
- Kuhana hrana kvalitetnija je za organizam od brze ili suhe hrane, posebice ona koja je bogata složenim ugljikohidratima i povrćem. Ukoliko tvrtka u kojoj radiš nema zdravljak, organiziraj topli objed u danim okolnostima.
- Posuda u kojoj se nosi jelo za posao treba biti praktična i poželjno je da je kvalitetna. To mogu biti termosice za hranu ili neke druge posude koje se dobro zatvaraju i jednostavno održavaju.
- Uz pribor za jelo koji nosimo na posao dobro je imati i jednu posudicu u kojoj nosimo preljeve za salatu. Salata je jelo koje je atraktivno zbog svoje svježine, a tu kvalitetu gubi ukoliko preljev dulje stoji. Stoga se salata začinjava neposredno prije konzumiranja.
- Podgrijavanje jela zimi poželjno je ukoliko to okolnosti omogućavaju.
- Kao međuobrok, posebno u toplijem razdoblju godine, dobro će te nahraniti sezonsko voće.
- Ako si ujutro previše pospan ili iz nekog drugog razloga ne možeš ujutro spravljati svoj obrok za posao, tada ga pripremi navečer.
- Ljekovite namirnice kao što su kuzu prah, umeboshi šljive, tamari te miso juhe u vrećicama dobro je imati nadohvat ruke ako nas iznenade lakši zdravstveni problemi na poslu (mučnina, slabost, hunjavica i sl.)
- Vrijeme za pripremanje obroka koji nosimo na posao valja poštovati bilo da sami spravljamo jelo ili to obavljaju drugi za nas. U situacijama kada smo u poziciji da imamo pomoć u pripremanju jela, tada je važno da i mi pridonesemo nekom dijelu procesa – nabavimo namirnice, peremo ili režemo povrće, pomažemo pri kuhanju ili pak smišljamo recepte. Na taj način preuzimamo odgovornost za vlastiti boljitak, a ti nam se mali ulozi uvijek u životu vraćaju.
Uživaj u životu i na poslu!
Na promociji kuharice "Za posao", u četvrtak, 24. 2. u 19 sati u Makronovi, uvjeri se da je i na poslu moguće zdravo jesti! Ulaz je slobodan!
Čitaj dalje i isprobaj recepte iz kuharice "Za posao" u izdanju Planetopije!
Žuti popečci
Sastojci za 4 osobe:
- 3 šalice kuhanog prosa
- 100 g usitnjenog tofua
- 1 sitno nariban luk
- 2/3 šalice sitno naribane mrkve
- 1 žlica lišća peršina
- 1 žlica inaktivnog pivskog kvasca
- sol
- 3 žlice brašna tip 850
- suncokretovo ulje za prženje
- senf
- salata (zelena, rikula, endivija)
Priprema:
- Popečak pripremi od ostataka kuhanog prosa (proso kuhano 20 minuta u omjeru 3 šalice vode : 1 šalica prosa) pa mu dodaj naribani luk, mrkvu, usitnjeni tofu, peršin, pivski kvasac i sol. Rukom sve zajedno izmiješaj i potom oblikuj popečke.
- Popečke uvaljaj u brašno i prži u suncokretovu ulju (u posudi premazanoj uljem).
- Posluži s beskvasnim kruhom, salatom i senfom.
Napomene:
- Smjesu za popečke pripremi navečer (čuvajte u hladnjaku).
- Kuhanje prosa traje 20 minuta, ribanje povrća, oblikovanje popečaka i prženje traje 20-ak minuta.
- Popečke isprži ujutro i to količinu koju namjeravaš ponijeti na posao.
Užina Revital
Sastojci za 2 osobe:
- 2/3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica naribane mrkve
- 2 naribane jabuke
- ½ šalice svježih pšeničnih klica
- 2/3 šalice usitnjenih i tostiranih badema
- 1 žlica nasjeckanog lišća peršina
- prah bourbon vanilije
- prstohvat soli
- 2 žlice lanenog ili maslinovog ulja, hladno prešanog
- sok 1 limuna
Priprema:
- Pahuljice i bademe kratko prži na suhoj tavi, a povrće i jabuke krupno naribaj.
- Klice pšenice možeš nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili ih sam isklijaj. Sastojke pomiješaj i začini mješavinom lanenog ulja i limunovog soka.
Napomene:
- Vitaminsko jelo najbolje je pripremiti ujutro.
- Priprema traje ukupno 15 minuta.
- Jelo je ljekovito unutar 24h.
Više info: www.planetopija.hr