Hrana 08. ožujka 2016.

Kurkuma - odličan začin za detoks!

Kurkuma_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Detoksikacija je potrebna zbog dugotrajnog nakupljanja otpadnih tvari i toksina u našem organizmu koje izazivaju pretjeranu kiselost (acidoza) i nedostatak kisika (hipoksija), te preopterećuju rad unutarnjih organa i predstavljaju tlo pogodno za razvoj bakterija i virusa uzrokujući tako lakše ili teže bolesti - ovisno o tome koliko je organizam zagađen

Što kada prirodni sustav obrane nije dovoljan?

Ljudsko tijelo je jako inteligentno i ima prirodan sustav izbacivanja otpadnih tvari, te za eliminaciju štetnih tvari koristi dobro uhodani mehanizam koji obuhvaća jetru, bubrege, pluća i kožu. Međutim, ponekad naši prirodni sustavi obrane postanu preopterećeni pa tijelo postaje sve više osjetljivo na bolesti. Postoje brojne metode detoksikacije, od jednostavnijih za rješavanje manjih problema, do složenijih, poput detaljnog dugoročnog planiranja prehrane, koje se koristi kod ozbiljnijih tegoba. Najbolje je da sama odabereš onu prehranu koja ti najbolje odgovara, a u svaku od njih se može uključiti i kurkuma kao zanimljiv i koristan začin.

Tjelesni čistač

Pretjeramo li s unosom alkohola ili općenito štetnih namirnica, jetra je preopterećena i nije u stanju sve preraditi, a pritom se povećava količina adrenalina koja se zadržava u organizmu, što rezultira uznemirenošću i hiperaktivnošću.

Korisni začin

Kurkuma je začin jarko žute boje, potiče iz obitelji đumbira a poznata je i kao dobar čistač jetre. Uzgaja se u Indoneziji, Kini, Indiji i drugim tropskim krajevima te se često koristi kao anti-upalni agens za liječenje različitih bolesti. Ona smanjuje nabrekle jetrene kanale, tako da može biti korisna za liječenje stanja kao što su hepatitis, ciroza i žutica. Sadrži također važne vitamine i minerale, kao što su željezo, mangan, kalij, vitamin B6 i vitamin C.

Aktivni sastojak

Kurkumin, prirodni žuti pigment, ima pozitivno djelovanje na organizam, poboljšava rad mozga i srca, ali je i snažan blokator stanica raka. Istraživanja su pokazala da kurkumin na rak djeluje poput pametnih lijekova - kancerogene stanice uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. Također je poznat po vrlo moćnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Prema kliničkim ispitivanjima, može pomoći u liječenju raka prostate, dojke, maternice, debelog crijeva, jetre, pluća, kože ili pretkancerogenih stanja kože. Poboljšava rad imunološkog sustava tako što štiti imunološke stanice od njihovih vlastitih otrova (prooksidansa) koji se koriste za ubijanje stanica raka. Kurkumu možete uzimati tako da jednu čajnu žličicu praha umiješate u jednoj čaši vode.

Saznaj koja se još hrana nalazi na popisu top hrane za detoks!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.