U srijedu 3. prosinca održana je praktična radionica vježbanja i kuhanja za čitatelje Zdrave Krave. Radionicu je vodila Jadranka Boban Pejić, a Sanja Novko je prije radionice kuhanja s polaznicima pola sata vježbala Do-In. Pogledaj video s radionice, pročitaj nekoliko vrijednih savjeta za kuhanje i potraži recept za osnažujuću večeru
Savjeti Jadranke Boban Pejić:
- Sjemenke se tostiraju u tavi bez ulja i cijelo vrijeme ih se miješa od sebe prema van
- Sjemenke su gotove čim malo porumene i razviju miris, kako ne bi izgorjele odmah ih treba maknuti iz posude u kojoj si ih tostirala
- Sjemenke tostiranjem dobivaju puniji okus
- Dvije su vrste sjemenki koje se ne tostiraju, a to su sjemenke lana i konoplje
- Tostirane sjemenke možeš čuvati u staklenoj posudi do 10 dana
- Sjemenke su odlične za namaze jer mu im daju masnoću
- Proso možeš tostirati prije kuhanja jer će tako dobiti još bolji i bogatiji okus
- Žitarice treba kuhati u posudi s debljim dnom kako se ne bi zalijepile za posudu, budući da su žitarice teške
- Pripremi ukusnu marinadu za tofu ili sojine odreske tako da senf i tamari umak pomiješaš u jednoličnu smjesu
- Mahunarke ne treba kuhati u puno vode kako im se ne bi dodatno povećao volumen niti ih soliti na početku kuhanja kako im se ne bi stegnuo vanjski dio koji je najmanje probavljiv dio mahunarki
- Ako želiš da brokula zadrži sve svoje hranjive sastojke prestani je kuhati dok još ima svoju jasnu zelenu boju
Osnažujuća večera
Sastojci:
- 4 jušne žlice maslinova ulja
- 2 jušne žlice sitno sjeckanog đumbira
- 1 šalica narezane bundeve
- 1 šalica narezanog batata
- 1/3 čajne žlice soli
- 1 šalica prosa
- 2 šalice vode ili temeljca
- 300 g tofua
- 4 jušne žlice tamarija
- 2 jušne žlice suncokretovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 100 g salate
- 4 mlada luka
Postupak:
- Na ulju propirjaj đumbir (2 do 3 minute) pa dodaj narezanu bundevu i batate, posoli.
- Prži/pirjaj 4 do 5 minuta, promiješaj pa na vrh dodaj oprano procijeđeno proso (proso možeš prethodno i malo popržiti na zagrijanoj tavi).
- Ulij vodu ili temeljac i kada zakuha smanji vatru i kuhaj 20 minuta poklopljeno, na laganoj vatri.
- Za to vrijeme mariniraj tofu s tamarijem i prži na suncokretovu ulju.
- U preostali tamari od mariniranja umiješaj limunov sok.
- Na istom suncokretovom ulju (i u istoj posudi) propirjaj mladi luk.
- Operi salatu.
- U svaki tanjur posluži zelenu salatu, pospi je sa smjesom tamarija i limuna te po tome poslaži prženi tofu.
- Dobro promiješaj kuhani proso.
- Dodaj u sredinu proso s povrćem i pospi s mladim lukom.