Hrana 22. veljače 2016.

Imaš li kofeinizam - ovisnost o kavi?

Kava-Za-Van-M
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvo na što si pomislila danas ujutro kad si se probudila je šalica omiljene kave? Ne možeš zamisliti dan bez ispijanja kave, a nerijetko se ta navika produlji na nekoliko kava dnevno. Koliko kave je previše i što je kofeinizam? Donosimo ti mišljenje nutricionista, ali kao i u svemu u životu ključ je umjerenosti. I dalje možeš uživati u kavi, ali osvijesti kako velika doza kofeina utječe na tebe i tvoje ponašanje

Kava nikako nije zamjena za obrok pa iako te ona u određenoj mjeri možda zasiti, obroke ne bi smjela preskakati. Dobro je poznato da je svakodnevna konzumacija doručka jedna od najzdravijih prehrambenih navika, a njegovo preskakanje vrlo brzo ostavlja tragove na razini tvoje energije, produktivnosti, ali i liniji. No, nije važno tek jesti doručak, važno je i što jedeš za doručak. Kvalitetne namirnice su, naime, ključ zdravog doručka, a idealnim odabirom smatra se kombinacija mlijeka ili mliječnih proizvoda kao izvora proteina i kalcija, integralnog peciva ili pahuljica, kao izvora složenih ugljikohidrata te voća ili voćnog soka kao izvora prehrambenih vlakana, vitamina i minerala.

Saznaj što jesti na adrenalinu?

Koliko kave je previše?

Nutricionist dr. sc. Ignac Kulier smatra da ako dnevno popiješ pak 5 espresso kava, na najboljem si putu da za relativno kratko vrijeme uskočiš u kofeinizam, koji podrazumijeva ovisnost s jedne i cijeli niz popratnih pojava s druge strane. ''Ako kojim slučajem gutaš tablete za migrenu koje sadrže kofein u količini od 60 do 125 mg, onda ti je osiguran put u carstvo kofeina, u kojem vladaju napetost, žgaravica, nervoza, nesanica, pretjerana užurbanost, anksioznost, glavobolja.''

Što znači stoga pretjerana upotreba kofeina? '

'Premda su individualne granice podnošljivosti vrlo velike (mjeri se u mg/kg tjelesne težine) smatra se da je tanka crvena linija oko 400 mg, što bi prevedeno u porcije jake espresso kave bilo 3-4 šalice. To je dovoljno za prve znakove intoksikacije ili, blažim rječnikom rečeno, pretjerane stimulacije koja se kod nekih može očitovati u znojenju dlanova, crvenilu lica, drhtanju ruku, ubrzanom radu srca itd.'', pojašnjava nutricionist.

Dakle, sa svojim omiljenim napitkom samo umjereno!

Pojedi bananu i jogurt prije spavanja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.