Hrana 920 prikaza 04. studenoga 2013.

Kalorijske zamke domaće čokolade

Kakaomaslac2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna naša čitateljica rado samostalno priprema čokoladu koju prilikom izrade kombinira s agavinim sirupom. Glavni sastojak njezine čokolade čini kakaov maslac pa je zanima sadrži li njezina slastica preveliku količinu masti. Saznaj što savjetuje nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender

Veliki sadržaj masti i energije

Osim što je ukusna i nezaobilazna poslastica, čokoladu valja konzumirati i radi niza drugih razloga. Bogata je fosforom, magnezijem i željezom, pomaže u snižavanju krvnog tlaka te se smatra kako povoljno djeluje na zdravlje srca i raspoloženje. Ipak, važno je pripaziti na unos čokolade jer je zbog velikog sadržaja masti i energije potencijalna prijetnja vitkoj liniji.

Jednu našu čitateljicu zanima spada li u takvu kategoriju i njezina čokolada koju često priprema kod kuće. ''Kupila sam čisti kakaov maslac kojega rado rastopim i pomiješam s agavinim sirupom i kakaovim prahom te tako sama sebi pripremim čokoladu. Budući da je riječ o stopostotnom kakao maslacu, čini mi se da je čokolada prilično masna pa me zanima smijem li jesti tako pripremljenu slasticu'', upitala je čitateljica.

Važno je voditi računa o omjerima

Nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender odgovorila je čitateljici kako nema razloga da izbjegava čokoladu iz 'kućne radinosti'. ''Međutim, bitno je pripaziti na omjere. Naime, treba imati na umu da 100 g kakao maslaca sadrži približno 900 kcal, što čini polovicu prosječnih potreba za energijom.

Kakao prah sadrži četiri puta manju energetsku vrijednost pa stoga treba činiti veći udio u čokoladi koju pripremaš. Primjerice, prosječna čokolada u 100 grama sadrži 500 kcal pa ni tvoja domaća ne bi trebala premašivati tu vrijednost i ne bi trebali pretjerivati u količini prilikom konzumacije.''

Povoljan profil masnih kiselina

Osnovni sastojci svih čokolada su, dodaje nutricionistica, kakao maslac, kakao masa, aroma vanilije te emulgator lecitin porijeklom iz soje, čija je uloga povezivanje svih sastojaka čokolade. ''Kalorije potječu najvećim dijelom iz masti, potom iz ugljikohidrata, a sadrži i bjelančevine u manjem udjelu. Energetska vrijednost i udjeli nutrijenata variraju ovisno o vrsti čokolade.''

Unatoč visokom udjelu masti, čokolada sadrži relativno povoljan profil masnih kiselina. ''Naime, trećinu masti čini oleinska kiselina koju nalazimo i maslinovom ulju i kojoj se pripisuju brojni povoljni učinci.''

O povoljnom učinku čokolade na srce i krvne žile možeš pročitati ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.