Autorice knjige "Autoimuni nutrivor - Priručnik i kuharica bez alergena", Ivana Zovak i Petra Krolo otkrile su nam kako one žive s autoimunom bolesti i zašto su napisale kuharicu za osobe s autoimunim bolestima.
Knjiga je napisana iz perspektive pacijenata jer obje autorice boluju od Hashimota, a na pisanje su ih potaknuli članovi Facebook grupe na kojoj osobe s kroničnim bolestima razmjenjuju vlastita iskustva s liječnicima o prehrani i ostalim aspektima života. Isto tako, nije bilo dovoljno dostupnih informacija na hrvatskom jeziku, a kroz sudjelovanje u online zajednicama shvatile su da za tim postoji potreba. Recepte su kreirale same, svi su isprobani, provjereni i testirani.
Tijekom pisanja knjige surađivale su s nutricionisticom Anitom Šupom koja im je i izdala knjigu te su koristili niz strane literature, svjetski poznatih liječnika i znanstvenika. Sadržaj je vrlo raznolik i bogat te objedinjuje nove spoznaje o pristupu liječenja autoimunih bolesti koje su do sada bile dostupne isključivo na engleskom jeziku. Od početnog koncepta do tiskanja knjige bile su potrebne dvije i pol godine.
Propusna crijeva su problem svih koji boluju od autoimunih bolesti
Kako ih je vlastita bolest potaknula na promjenu prehrane, zanimalo nas je kakvu su prehranu odabrale kako bi imale bolji suživot s Hashimotom.
"Naša prehrana se temelji na povrću uz dodatak mesa, ribe, morskih plodova i iznutrica, fermentiranoj hrani, voću, tj. smjernicama prehrane prilagođene oboljelim od autoimunih bolesti (AIP-u). Danas više nema potreba da striktno pratimo protokol pa je naš jelovnik obogaćen i namirnicama koje smo nakon njegova provođenja uspješno vratile u prehranu", objasnile su Ivana Zovak i Petra Krolo.
No, najviše nas je zanimalo kako određeni tip prehrane može djelovati primjerice na osobu koja ima Crohnovu bolest i kroz koliko razdoblje osoba može primijetiti razlike.
"Znanstveno istraživanje provedeno 2017. godine na 15 oboljelih od Crohnove bolesti, od kojih je 11 ljudi nakon samo 6 tjedana autoimunog protokola (AIP) ušlo u remisiju. Poboljšanje je kod nekih uočljivo već kroz par dana, a okvirni period je od mjesec dana do dvije godine koliko je potrebno da se zaliječe crijeva. Propusna crijeva su zajednički problem svima oboljelima od autoimunih bolesti, neovisno o dijelu organizma na kojem se bolest manifestirala", rekle su Zovak i Krolo.
Naglašavaju da recepti mogu djelovati samo pozitivno jer je to nutritivno bogata prehrana s puno povrća uz dodavanje mesa, ribe te iznutrica. Autorice ističu da je ključ jesti pravu, a ne procesuiranu hranu s dugačkim popisom sastojaka.
"Ova knjiga predstavlja povratak jednostavnosti i minimalizmu, ali ne na dosadan način. S obzirom da je toliko toga zabranjeno na eliminacijskoj prehrani, ako želimo jesti raznoliko moramo izaći iz svoje sigurne zone u kuhinji i eksperimentirati s namirnicama koje možda zaobilazimo ili uopće ne poznajemo. Nas je zanimalo koliko restriktivan, a zapravo bogat i kreativan može biti protokol pa smo u recepte uključile i samoniklo jestivo bilje, cvijeće i eterična ulja", objasnile su autorice.
Prehrana za autoimune bolesti nije zamišljena da traje cijeli život
Isto tako, one naglašavaju da ne postoji najdjelotvorniji tip prehrane za najviše autoimunih bolesti jer to nije dijeta već eliminacijski protokol koji funkcionira za sve tipove autoimunih bolesti.
"Usmjeren je na liječenje crijeva i postizanje remisije te nije zamišljen da traje cijeli život. Poanta Nutrivora je da ljudi nađu individualnu prehranu za sebe, kroz postepeno uvođenje namirnica i eksperiment n=1. Svaki organizam je donekle različit i svi imamo drugačiju biokemiju kao i potrebe za određenom hranom. Konzumacija različitog povrća (zelenog lisnatog, obojenog i sumporastog) u velikim količinama (1,5-2 kg dnevno) bi bila jedina preporuka koju bi se usudile dati svima", istaknule su Krolo i Zovak.
U knjizi bilo važno objasniti da unatoč tome što pišu o hrani, to nije jedini faktor za postizanje remisije te zašto je za zdravlje stanje crijeva polazna točka u oporavku, zašto su neke namirnice prekrižene, kako organizirati kuhinju, smočnicu, čitati deklaracije, putovati na protokolu, pripremati fermentiranu hranu i još mnogo toga.
"Knjiga je namijenjena svima neovisno o tome koju autoimunu dijagnozu imali, zbog toga što su propusna crijeva zajednička poveznica svim oboljelima", objasnile su Krolo i Zovak.
Knjiga će biti od koristi i onima koji
- traže recepte bez alergena glutena (žitarica i pseudožitarica), mlijeka, jaja, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki
- imaju probavne smetnje poput nadutosti, zatvora ili mekane stolice, grčeva, bolova, plinova …
- žele kuhati po Paleo principima
- imaju nepovezane zdravstvene simptome i žele vidjeti ima li hrana veze s tim
- žele pouzdan način za utvrđivanje intolerancija
- žele naći optimalnu prehranu po vlastitoj mjeri
Ekološki osviještena knjiga
Ivana Zovak i Petra Krolo su tiskali knjigu na ekološkom papiru jer smatraju da je ekologija obaveza za svakog pojedinca. Istaknule su citat Davida Servan-Schreibera koji je u svojoj knjizi "Više si puta možemo reći zbogom" napisao "Ne možemo biti zdravi na bolesnom planetu!"
Autorice naglašavaju da je važno uložiti trud u recikliranje kućnog otpada, kompostiranje, platnene vrećice i kupovanje lokalnih proizvoda od malih proizvođača i u rinfuzi. "Idealno je da uzgajamo vlastitu hranu. Ako se želimo liječiti uz pomoć hrane, moramo brinuti o okolišu. Moramo čuvati pčele, jer bez njih neće biti niti povrća, isto kao što nam riba prepuna mikroplastike neće pomoći na putu prema zdravlju. Svaki korak se broji i lakše je nego što se čini", objasnile su.
Omiljeni recepti
Knjiga se ugrubo sastoji od teorijskog dijela i kuharice s više od 220 recepata na ukupno 500 stranica koji su podijeljeni u kategorije: napitci, juhe, salate, povrće, perad i crveno meso, iznutrice, riba i morski plodovi, deserti, prilozi.
Čips od kovrčavog kelja
- Broj porcija: 1 – 2
- Vrijeme pripreme: 15 min
- Vrijeme kuhanja: 25 min
Sastojci:
- ½ vezice kovrčavog kelja
- ½ žlice ekstra djevičanskog kokosova ulja
- 1 žličica soli
Upute:
- Odstrani stabljike kovrčavog kelja. Operi listove i dobro ih posušiti papirnatim kuhinjskim ručnicima.
- Kovrčavi kelj stavi u zdjelu. Prstima dobro utrljaj kokosovo ulje u svaki list.
- Zagrij pećnicu na 150 °C. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje.
- Na papir za pečenje posloži listove kovrčavog kelja jedan do drugog u jednom sloju. Posoli.
- Peci u pećnici 10 minuta na 150 °C, zatim listove okreni na drugu stranu i peci još 15 minuta na 150 °C.
Peciva
- Broj porcija: 2 – 4
- Vrijeme pripreme: 15 min
- Vrijeme kuhanja: 1 h 40 min
Sastojci:
- 400 g pečenog bijelog batata
- 1 zelena plantana-banana
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 100 g tapioka brašna
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica krupne soli
- ½ žličica sitne soli
Upute:
- Zagrij pećnicu na 160 °C.
- Batat s korom nareži na veće kolute. Peci u limu za pečenje 1 sat na 160 °C, dok se batat ne isuši i bude mekan kad ga se probode vilicom. Izvadi batat, pusti da se malo ohladi.
- Pečeni batat s korom zgnječi gnječilicom.
- Oguli plantana-bananu i nareži ju na komade.
- U blender staviti plantana-bananu. Kratko izblendaj na manjoj brzini tako da se dobiješ komadić.
- U posudu s batatom dodaj plantana-bananu, maslinovo ulje, tapioki brašno, češnjak i sol. Dobro zamijesi.
- Zagrij pećnicu na 180 °C. Na lim za pečenje stavi papir za pečenje.
- Rukama oblikuj tijesto u peciva i stavi na papir za pečenje. Peci u pećnici 30 – 40 minuta na 180 °C.