Hrana 30. ožujka 2024.

Najjednostavniji način da prepoznate je li jaje svježe

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što jaje razbijemo tada možemo i vizualno procijeniti njegovu svježinu. Svježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak. Ljuska jaja je primjer izvrsne prirodne ambalaže koja tjednima može održati namirnicu prikladnom za konzumaciju. No kako dani prolaze, u jajetu neminovno dolazi do promjena koje dovode do kvarenja.

Metoda uranjanja u vodu

Najbolji način kako prepoznati je li jaje svježe jest metoda uranjanja u vodu. Jaja polažemo u lonac u kojem smo ulili vodu do razine koja je barem dvostruko viša od visine jaja. Ako jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu riječ je o iznimno svježim jajima. Jaja koja se pomalo dižu od dna nisu najsvježija, no svakako su još uvijek sigurna za konzumaciju.

Jaja koja plutaju su pokvarena i ne bi ih trebalo konzumirati. Razlog plutanja jaja je zrak. Naime, ljuska jaja je porozna i dopušta ulazak zraka te izlazak vlage. Zbog toga se smanjuje volumen samog jaja, a raste udio zračne komore i jaje počinje plutati.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod starijih jaja bjelanjak je rijedak, a žumanjak lako puca

Nakon što jaje razbijemo tada možemo i vizualno procijeniti njegovu svježinu. Svježe jaje ima čvrst i ispupčen žumanjak te gust i zamućen bjelanjak. No kako vrijeme prolazi, bjelanjak jaja postaje proziran i gubi viskoznost, a membrana žumanjka sve više slabi i na kraju lako puca.

Za ove promjene zaslužno je nekoliko kemijskih reakcija. U prvom redu dolazi do promjene pH jaja, odnosno jaje postaje sve lužnatije. Proteini bjelanjka u kiselom mediju drže se čvrsto zajedno i dovoljno su jaki da lome svjetlost pa se bjelanjak vizualno doima zamućenim.

Pinca Možda te zanima... Uskrsna pinca za slatko jutro Hrana

Kako raste pH tako slabi proteinska veza, a bjelanjak se sve više razilazi i čini prozirnim. U toj situaciji dolazi do promjene i u žumanjku. Žumanjak prima vodu iz bjelanjka čime slabi njegova membrana i čitava struktura. Starije jaje, no koje je još uvijek sigurno za konzumaciju, razlit će se u tavi i nećete uspjeti dobiti lijepi oblik kod primjerice pečenja jaja "na oko".

Starija jaja će i kod tvrdog kuhanja imati nepravilan oblik. Međutim, ipak postoji jedna kulinarska prednost starijih jaja, a to je da će se nakon kuhanja lakše oguliti.

Koliko znaš o simptomima trovanja hranom?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.