Hrana Zdravi recepti 10. svibnja 2020.

Kako napraviti fantastične popečke od bilo kojeg povrća?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popečci su svima omiljeni jer su hrskavi i ukusni, a osim toga su sjajan izbor za one koji ne vole okus povrća. Uz neki umak i salatu ukusni su kao lagani ručak ili večera, a najbolje od svega je što ih možeš napraviti od onoga što već imaš u svojoj kuhinji.

Osnovna formula

Povrće je baza, a okus mu se pojačava sa sirom i začinima. Povrće i sir se divno slažu, a arome češnjaka, aromatičnog bilja i ostalih začina zaokružuju priču. Dakle temelj svakog dobro popečka je:

Povrće + začini + sir + namirnica koja će ih povezati

Možda te zanima... Najdraži krumpirovi rođaci: Brzi i fini popečci od batata Hrana

Koje povrće koristiti

  • Mrkva, pastrnjak i batat -  najbolji su naribani.
  • Tikvice - treba posoliti i ostaviti desetak minuta da puste vodu.
  • Karfiol i brokula - također su odlični za popečke. Odreži cvjetove na male komade, skuhaj ih i kasnije ih zgnječi kao krumpir i kombiniraj s ostalim sastojcima. 
  • Blitva, špinat ili kelj - treba ih očistiti, skuhati (blanširati),ohladiti, ocijediti i usitniti. 

Sve navedeno povrće možeš pomiješati ili koristi samo jednu vrstu, kako želiš.

 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pet najboljih kombinacija

U popečke dobro pristaje feta, kozji sir, cheddar, mozzarella i Gouda, a dobar je i naribani parmezan. Češnjak, sjeckani vlasac i crveni ili mladi luk daju fantastičan okus. od ostalih začina uvijek možeš staviti peršin, kopar, kim, curry.

    Tikvice + mladi luk + feta + svježi kopar
    Cvjetača + češnjak + kozji sir + kumin
    Kukuruz + ljutika + parmezan + svježi peršin
    Batat + vlasac + cheddar + čili u prahu
    Kalj + crveni luk + mozzarella + papar

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pržiti ili peći

Iako se pečenje čini zdravijim izborom, popečke ipak treba pržiti jer tako dobiju hrskavost, a osim toga peku se na plitkoj masnoći. Za zdravije popečke možeš koristiti integralno brašno, a ako si osjetljiva na gluten, odličan izbor je slanutkovo brašno puno proteina i vlakana.

Recept za popečke neovisno o izboru povrća

Sastojci:

  • 1 kg povrća po izboru
  • 1 veliko jaje
  • 1/4 ili 1/2 šalice naribanog ili usitnjenog sira
  • 1 žlica višenamjenskog brašna ili slanutkovog brašna
  • 1 žlica usitnjenog začinskog bilja ili 1 čajna žlica mljevenih začina
  • 1 režanj protisnutog češnjaka
  • 1/2 žličice soli
  • papar
  • 2 žlice ulja
Možda te zanima... Zdravi popodnevni snack: popečci od cvjetače Hrana

Priprema:

  • Povrće pripremi ovisno o tome koju su vrstu odabrala, skuhaj ga i ocijedi.
  • Umuti jaje, dodaj povrće i ostale sastojke i sve dobro promiješaj.
  • Provjeri konzistenciju, tako da napraviš popečak i uzmeš ga u ruke, ako se raspada dodaj još brašna.
  • Zagrij ulje u velikoj tavi za pečenje i peci popečke sa svake strane oko dvije do tri minute. 
  • Popečke slaži na tanjur obložen salvetom kako bi salveta upila višak masnoće.
  • Možeš ih jesti tople ili hladne kako ti odgovara, a uz njih serviraj neki od umaka i salatu.
  • Mogu stajati do tjedan dana u hladnjaku, a možeš ih i zamrznuti.

 Izvor: Kitchn
 

  • Default avatar -
    MarijaIvana

    Dobar dan svima, ja se zovem Marija Ivana, samohrana sam majka 3 djece iz Hrvatske i želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 90,000 eura od pouzdanog zajmodavca. Već sam dva puta postao žrtvom prijevare sa zajmovima, prije nego što sam upoznao gospodina Davea Thompsona, pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao ga. Zvao sam ovog zajmodavca čovjekom Božjim, jer je odgovarao na moje molitve za kredit.kontaktirajte putem e-pošte: westlakefinancehome@gmail.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.