Hrana 02. srpnja 2014.

Dva važna savjeta za odabir kakao praha

Kakao2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kakao se još od davnina smatra dragocjenom namirnicom te je iznimno bogat antioksidansima. Čitateljicu Zdrave Krave zanimalo je koja je razlika između nutritivnih vrijednosti organski i konvencionalno uzgojene ove namirnice, a odgovor joj je dao magistar nutricionizma te sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije Nenad Bratković

Organski vs. koncenvionalni uzgoj

Civilizacije Indijanaca, Maja, Azteka i Olmeka koje su obitavale na području centralne Amerike, današnjeg Meksika i na okolnim prostorima prve su koristile plodove drveta Theobroma cacao (u prijevodu: hrana bogova), koje raste u kišnim šumama Amazone, za pripravku napitka koji je preteča današnjeg kakaa. To je bilo piće za sve klase i sastavni dio javnih ceremonija i rituala te se smatrao eliksirom zdravlja.

Zbog njegove antioksidativne vrijednosti te finog okusa, i danas ga rado pijemo. Čitateljicu Zdrave Krave, ujedno i ljubiteljicu kakao praha, zanimalo je koje su nutritivne vrijednosti ovog dragocjenog napitka pa je svoj upit poslala u našu rubriku 'Pitaj stručnjaka'. ''Zanima me koja je razlika u nutritivnom sastavu između kakao praha koji koristimo za pripremu kolača i organskog kakao praha koji se nudi u prodavaonicama zdrave hrane? Osim razlike u cijeni, postoji li među njima i kakva druga razlika ili i s jednim i s drugim u organizam unosimo jednako vrijedne sastojke?'', pitala je.

Nema razlike u nutritivnoj vrijednosti?

Na njezino pitanje odgovorio je magistar nutricionizma te sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije Nenad Bratković. ''Načelno, stručne publikacije nisu pokazale da je u pogledu nutritivne vrijednosti organski uzgojena namirnica nutritivno vrednija (bogatija) od one konvencionalno uzgojene.''

Prvo pravilo na koje je upozorio jest razlika u njihovu dobivanju. ''Prednost organskog (biološki kontroliranog) podrijetla je prije svega u njezinom načinu dobivanja koji pretpostavlja manji sadržaj pesticida, herbicida kojima se ove namirnice ne tretiraju te čitavu 'filozofiju' nastanka i nenarušavanja sklada hrane'', tvrdi Bratković, direktor NutriConsult d.o.o., tvrtke za konzalting u nutricionizmu i voditelj istoimenog nutricionističkog savjetovališta. Dodaje kako i jedne i druge moraju odgovarati zahtjevima zdravstvene ispravnosti hrane.

Obrati pozornost na udio kakaovca

Drugo pravilo koje se tiče kakao praha jest da najbitniji čimbenik u njegovoj nutritivnoj vrijednosti čini udio samog kakaovca. ''Što je veći njegov udio, to je veća njegova antioksidativna vrijednost (bilo prema ORAC-u, TEAC-u ili nekoj drugoj metodi). Dakle, kakaovac je jedan od najboljih dostupnih antioksidanasa iz prehrane. Ako je udio kakao praha manji, tada se nerijetko i zbog okusa i zbog cijene dodaju dodaci poput šećera koji tada narušavaju hranjivu vrijednost namirnice'', pojašnjava nutricionist Bratković.

Više o bogatoj povijesti omiljene poslastice mnogih doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.