Kakao se još od davnina smatra dragocjenom namirnicom te je iznimno bogat antioksidansima. Čitateljicu Zdrave Krave zanimalo je koja je razlika između nutritivnih vrijednosti organski i konvencionalno uzgojene ove namirnice, a odgovor joj je dao magistar nutricionizma te sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije Nenad Bratković
Organski vs. koncenvionalni uzgoj
Civilizacije Indijanaca, Maja, Azteka i Olmeka koje su obitavale na području centralne Amerike, današnjeg Meksika i na okolnim prostorima prve su koristile plodove drveta Theobroma cacao (u prijevodu: hrana bogova), koje raste u kišnim šumama Amazone, za pripravku napitka koji je preteča današnjeg kakaa. To je bilo piće za sve klase i sastavni dio javnih ceremonija i rituala te se smatrao eliksirom zdravlja.
Zbog njegove antioksidativne vrijednosti te finog okusa, i danas ga rado pijemo. Čitateljicu Zdrave Krave, ujedno i ljubiteljicu kakao praha, zanimalo je koje su nutritivne vrijednosti ovog dragocjenog napitka pa je svoj upit poslala u našu rubriku 'Pitaj stručnjaka'. ''Zanima me koja je razlika u nutritivnom sastavu između kakao praha koji koristimo za pripremu kolača i organskog kakao praha koji se nudi u prodavaonicama zdrave hrane? Osim razlike u cijeni, postoji li među njima i kakva druga razlika ili i s jednim i s drugim u organizam unosimo jednako vrijedne sastojke?'', pitala je.
Nema razlike u nutritivnoj vrijednosti?
Na njezino pitanje odgovorio je magistar nutricionizma te sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije Nenad Bratković. ''Načelno, stručne publikacije nisu pokazale da je u pogledu nutritivne vrijednosti organski uzgojena namirnica nutritivno vrednija (bogatija) od one konvencionalno uzgojene.''
Prvo pravilo na koje je upozorio jest razlika u njihovu dobivanju. ''Prednost organskog (biološki kontroliranog) podrijetla je prije svega u njezinom načinu dobivanja koji pretpostavlja manji sadržaj pesticida, herbicida kojima se ove namirnice ne tretiraju te čitavu 'filozofiju' nastanka i nenarušavanja sklada hrane'', tvrdi Bratković, direktor NutriConsult d.o.o., tvrtke za konzalting u nutricionizmu i voditelj istoimenog nutricionističkog savjetovališta. Dodaje kako i jedne i druge moraju odgovarati zahtjevima zdravstvene ispravnosti hrane.
Obrati pozornost na udio kakaovca
Drugo pravilo koje se tiče kakao praha jest da najbitniji čimbenik u njegovoj nutritivnoj vrijednosti čini udio samog kakaovca. ''Što je veći njegov udio, to je veća njegova antioksidativna vrijednost (bilo prema ORAC-u, TEAC-u ili nekoj drugoj metodi). Dakle, kakaovac je jedan od najboljih dostupnih antioksidanasa iz prehrane. Ako je udio kakao praha manji, tada se nerijetko i zbog okusa i zbog cijene dodaju dodaci poput šećera koji tada narušavaju hranjivu vrijednost namirnice'', pojašnjava nutricionist Bratković.
Više o bogatoj povijesti omiljene poslastice mnogih doznaj ovdje.