Posjetili smo poznatu radijsku voditeljicu Sonju Šarunić u njezinom domu, a umjesto kavice sa Sonjom popili smo osvježavajući jutarnji zeleni koktel od blitve i sezonskog voća
Šest decilitra vode nakon buđenja
Sonja nam je otkrila kako već nekoliko godina radi regulacije niskog tlaka koristi stari Kneippov recept, pa čim ustane popije šest decilitra odstajale vode od prošle noći, na sobnoj temperaturi. Nakon 45 minuta vježbanja ili rada u vrtu obavezno pripremi jutarnji zeleni koktel od blitve, naranče, banane ili drugog sezonskog voća.
'Osjećam više energije tijekom dana kada ujutro popijem zeleni koktel nego kad popijem kavu', objašnjava Sonja Šarunić koja je javnosti najpoznatija upravo po svojoj emisiji 'Kavica sa Sonjom'.
Sonja pazi na prehranu, jer kako kaže ima sporiji metabolizam. Ne jede meso, a najviše uživa u pripremanju ribe tijekom cijele godine.
'Za ručak jedem ribu koju jednostavno pripremam. Moj tata preko ljeta ulovi ribu i očisti je u moru, pa ju ja zamrznem već očišćenu, večer prije izvadim iz zamrzivača i idući dan bacim na vruću teflonsku tavu na balkonu, a kada je gotova malo posolim i začinim s maslinovim uljem'.
'Često kuham zeleno povrće, pogotovo blitvu koja odlično ide uz ribu. Od voća najviše volim jesti kruške i smokve. Dok kupujem u dućanu često pogledam da li je hrana iz eko ugoja, a voće i povrće kupujem na placu', otkriva Sonja.
Sonja nam je otkrila kako sama peče kruh od integralnog brašna, sjemenki i maslinovog ulja koji nakon što se ohladi, stavi u zamrzivač i svojim ukućanima zabranjuje da pojedu više od jedne šnite dnevno.
'Kolače radim rijetko, iako ih jako volim. Ako ih radim to su najčešće slatke štrudle od sira i jabuka', ispričala je Sonja.
Sonjini gastro trikovi:
- lanene sjemenke samljeti u mlincu za kavu, staviti u jogurt i dodati malo meda ili dodati dvije žličice lanenih sjemenki u tijesto za palačinke za postizanje prhkosti tijesta
- umjesto zgušnjivača dodati tofu u juhu od blitve
- umjesto šećera koristiti med
- ribu ispeći potpuno suhu bez soli i ulja i tek kada je na tanjuru posoliti i pouljiti s maslinovim uljem
- koristiti začine iz kućnog uzgoja radi jačeg mirisa i okusa
Jutarnji napitakZa zeleni jutarnji koktel potrebni su ti:
- šest zelenih listova blitve
- jedna banana
- jedna naranča
- tri jagode
- bosiljak
- peršin
- malo dijetetske soli sa smanjenom količinom natrija
- malo kopra za ukras
Za zeleni jutarnji koktel potrebni su ti:
- šest zelenih listova blitve
- jedna banana
- jedna naranča
- tri jagode
- bosiljak
- peršin
- malo dijetetske soli sa smanjenom količinom natrija
- malo kopra za ukras
Sve sastojke miksaj zajedno oko tri do četiri minute, ulij koktel u lijepu čašu ili posudu, te na kraju dodaj malo kopra i jednu jagodu za ukras.