Hrvoje Medić postao je kuhar tjedna zahvaljujući svom receptu za juhu od slanutka i krumpira. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.
Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.
Grahorice najbolje griju
Hrvoje nam je rekao kako ga najbolje od zimskih namirnica griju grahorice poput slanutka, leće i graha jer osim što su hranjive, idealan su zimski obrok kao guste i zdrave juhe.
Sastojci:
- 500 g suhog slanutka
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 3-4 grančice peršina
- 3 krumpira
- sol
- papar
- 100 ml maslinova ulja
Priprema:
- Slanutak preko noći namoči u vodi da omekša. Omekšali slanutak stavi u posudu za kuhanje i prelij s oko 2 litre vode i stavi ga kuhati.
- Slanutku dodaj sitno narezani luk, češnjak, peršin i lovorov list.
- Kada je slanutak na pola kuhan dodaj mu na kockice narezane krumpire i maslinovo ulje. Začini sve paprom, a po ukusu i potrebi dodaj soli.
- Kuhaj dok se slanutak skroz ne skuha, a krumpir se na pola raspadne što će juhi dati gustoću.
- Juhu posluži po želji i ukusu uz kruh i prelivenu s malo maslinova ulja.
- Po želji u juhu možeš za dodatni okus dodati i suho meso ili rebarca koje je potrebno prethodno oprati i prokuhati u kipućoj vodi oko 5 minuta uz dodatak lovora i češnjaka.
Komentar Zdrave Krave: Hrvojeva juha od slanutka i krumpira je hranjiva, a osim toga i jednostavna za pripremu. Slanutak je vrlo dobar izvor željeza, čak i kuhan, također sadrži i dosta proteina pa ti suho meso koje Hrvoje preporučuje i nije potrebno. Ako želiš da tvoje juha ima miris po dimljenom mesu, možeš ga zamijeniti dimljenim kobasicama od soje.