Iako namirnice postaju sve skuplje, Marinela ti redovito donosi recepte za zdrava i ukusna jela, koja možeš pripremiti s malo novaca i mašte. Ovaj put to je fina gusta juha od riže i boba, za kojeg kaže da je jedno od rijetkih povrća koje drži u svom zamrzivaču
Gušti u juhi od riže i boba
Recesija je, kažu hrana je sve skuplja i skuplja, no unatoč tome uz malo volje i mašte mogu se osmisliti jeftina i brza, ali vrlo ukusna jela. Bob je jedno od rijetkih povrća koje se može pronaći u mojem zamrzivaču. Jednako je dobar i svjež i zamrznut, a i sušeni. Kad mu je sezona (u svibnju su najbolji) i dok se još uvijek može na placu pronaći mladi bob, kupim nekoliko kila više i onda provedem cijelo popodne u ljuštenju. Odmah ga zamrznem i kad dođe hladno vrijeme, obavezno ga koristim u raznim maneštrama i juhama.
Da li si ikad probao juhu od riže? Ako nisi, probaj ovu gustu krem juhu gotovo baršunaste teksture.
Sastojci za 4 osobe
- 100 gr riže arborio
- ½ kg smrznutog boba
- 1 grančica timijana
- 1 i ½ l povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- kurkuma
- chilly papričica
- sol
Za povrtni temeljac:
- 1 korijen peršina
- 1 poriluk
- 1 češanj češnjaka1 luk
- 2 mrkve
- 2 litre vode
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti juhu od riže i boba!
Priprema s guštom- Stavi kuhati bob u dosta slane vode na 30 minuta.
- Operi i oguli korijen peršina i luk. Očisti i nareži na tri
komada poriluk i mrkvu. Stavi kuhati u 2 litre vode. Temeljac kuhaj bez
soli. Dok se kuha, odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini
da dobiješ bistar temeljac. Izvadi povrće iz temeljca.
- Kad je bob gotov, zareži svaku bobicu s jedne strane nožem, očisti ga od opne i ostavi sa strane.
- Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu minutu dvije
neprestano miješajući. Zatim joj dodaj povrtni temeljac u količini da
pokrije rižu, pričekaj da ispari i pa dodaj ostatak temeljca.
Dodaj 1 čajnu žličicu kurkume (od koje ćeš dobiti lijepu žutu boju i
finu aromu).
- Kad je riža kuhana (probaj povremeno) izmiksaj juhu sa štapnim
mikserom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj sol i malo
chilly papričice po želji.
- Vruću juhu posluži u tanjure. Dodaj joj očišćeni bob i začini listićima svježeg timijana te s nekoliko kapi maslinovog ulja.
- Stavi kuhati bob u dosta slane vode na 30 minuta.
- Operi i oguli korijen peršina i luk. Očisti i nareži na tri
komada poriluk i mrkvu. Stavi kuhati u 2 litre vode. Temeljac kuhaj bez
soli. Dok se kuha, odstrani žlicom prljavštinu koja se lovi po površini
da dobiješ bistar temeljac. Izvadi povrće iz temeljca.
- Kad je bob gotov, zareži svaku bobicu s jedne strane nožem, očisti ga od opne i ostavi sa strane.
- Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu minutu dvije
neprestano miješajući. Zatim joj dodaj povrtni temeljac u količini da
pokrije rižu, pričekaj da ispari i pa dodaj ostatak temeljca.
Dodaj 1 čajnu žličicu kurkume (od koje ćeš dobiti lijepu žutu boju i
finu aromu).
- Kad je riža kuhana (probaj povremeno) izmiksaj juhu sa štapnim
mikserom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj sol i malo
chilly papričice po želji.
- Vruću juhu posluži u tanjure. Dodaj joj očišćeni bob i začini listićima svježeg timijana te s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Uz ovo jelo dobro bi došla čašica sauvignon blanca.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela