Iz ayurvedske vegetarijanske kuharice "Kuhinja zdravlja", autorice Senke Kušer Mijić donosimo ti recept za juhu od mrkve i naranče. Kuhana mrkva je povoljna za sve tri doshe. Ovako pripremljena, uz začine i s posebnim dodatkom arome naranče, obogatit će objed i naučiti te da ne moraš uvijek limunom začiniti jelo. Naranča ima kiselost, ali i slatkoću te je stoga vrlo zanimljiva njezina primjena u kulinarstvu
Sastojci:
- ½ kg svježe mrkve
- četvrt glavice celera
- korijen peršina
- dvije žličica korijandra
- ½ žličice kurkume
- žličica curry praha
- ulje
- sol
- svježi peršin
- cijeđeni sok od naranče
Postupak:
Povrće operi i nareži na sitnije dijelove. Zagrij ulje te mu dodaj lagano poprženo povrće. Zatim dolij vodu i kuhaj poklopljeno na laganoj vatri sve dok povrće ne omekša. Kuhano povrće ukloni s vatre, usitni štapnim mikserom te mu dodaj preostale začine. Ako je juha pregusta, dolij joj vode do željene gustoće. Posoli, a zatim sadržaju dodaj narančin sok. Promiješaj, ukrasi listovima peršina i posluži toplo.
Ayurvedske napomene: juha je povoljna za Vata i Pitta doshu. Za Kapha doshu jelu prije posluživanja dodaj papra, chillija ili suhoga đumbira.
Informacije o "Kuhinji zdravlja" te obrazac za narudžbu, možeš pronaći ovdje.