Slanutak čini okosnicu mediteranske prehrane i neizostavan je dio svjetskih jela poput hummusa – namaza od slanutka, falafela – usitnjenog slanutka oblikovanog u kuglice i prženog te i indijskog curryja
Slanutak je mahunarka koja se odlikuje blagim orašastim okusom i čvrstom i hrskavom teksturom. Originalno porijeklo slanutka je područje Bliskog istoka odakle potječu prvi zapisi stari oko 7 tisuća godina. S Bliskog istoka slanutak se proširio na područje Mediterana, a kasnije i u Indiju.
Slanutak je kao i druge mahunarke cijenjen zbog bogatog sadržaja proteina, ugljikohidrata, prehrambenih vlakana te određenih vitamina i minerala. Jedna šalica kuhanog slanutka sadrži gotovo 13 grama vlakana što je polovina preporučenih dnevnih vrijednosti za žene. Slanutak je bogat kalijem koji je potreban za održavanje normalnog krvnog tlaka i folnom kiselinom koja je izuzetno bitna tijekom trudnoće, a jedna šalica zadovoljava oko 140 posto preporučenih dnevnih vrijednosti.
Prevencija i kontrola dijabetesa
Mahunarke, uključujući i slanutak, kao dio svakodnevne prehrane ispoljavaju mnoge blagotvorne fiziološke učinke u organizmu te imaju učinak na prevenciju i kontrolu bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i karcinoma debelog crijeva. Da bismo ga konzumirali, oko pripreme slanutka u suhom stanju valja se malo potruditi. Prije kuhanja potrebno ga je dugotrajno namakati, najmanje 4 sata, jer se na taj način skraćuje vrijeme njegovog kuhanja, povećava se probavljivost te se smanjuje razina antinutrijenata što nam je i cilj jer se radi o spojevima koji se prirodno nalaze u mahunarkama, a vežući na sebe određene vitamine i minerale čine ih nedostupnim za apsorpciju.
Slanutak čini okosnicu mediteranske prehrane i neizostavan je dio svjetskih jela poput hummusa – namaza od slanutka, falafela – usitnjenog slanutka oblikovanog u kuglice i prženog te i indijskog curryija. Slanutak je moguće jesti i kao grickalicu koja je popularna u zemljama poput Alžira, Irana i Turske, a naziva se još i leblebi. Slanutak se može jesti u salatama, varivima, odlično paše uz ribu, a dostupan je čak i u obliku brašna. Zbog visokog udjela proteina, izvrstan je nutritivni partner mnogim vegetarijanskim jelima poput indijskog jela chana masala – bogatog variva od slanutka obogaćenog začinima i začinskim biljem.
Recept za salatu sa slanutkom potraži na Gastro.hr.