Hrana Hrana kao lijek 16. srpnja 2016.

Jedi ove namirnice i imat ćeš bujniju kosu!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si primjetila da ti kosa pada više nego inače, obrati pozornost na svoju prehranu. Jedan od razloga za prekomjerno ispadanje kose može biti nedostatak željeza i vitamina D. Saznaj koje namirnice trebaš jesti kako bi ti kosa bila bujnija.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kairu otkrili su kako žene, koje imaju problema sa ispadanjem kose, pate od nedostatka željeza i vitamina D, a što je nedostatak veći, veći je i svakodnevni gubitak vlasi.

Znanstvenici nisu sigurni na koji način vitamin D utječe na kvalitetu kose međutim nagađaju kako vitamin D može imati utjecaja na ekspresiju gena koji kontroliraju rast folikula. Veza između niske razine željeza i kvalitete kose otkrivena je u istraživanjima na miševima. Pokazalo se kako niska razina željeza inhibira rad enzima nužnog za čuvanje zdravlja kose.

Recept za masku od luka koja pospješuje rast kose.

Suncem do vitamina D

Do vitamina D možemo doći tako da jedemo hranu bogatu vitaminom D, a koja uključuje ribu (tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos), škampe, goveđu jetru, žumanjak jajeta, sir i mliječne proizvode, neke vrste gljiva i kvasac.

Danas na tržištu možemo naći različite prehrambene proizvode obogaćene vitaminom D poput margarina, mlijeka, žitarica i voćnih sokova. Za razliku od ostalih vitamina koji se u organizam unose isključivo prehranom ili dodacima prehrani, vitamin D se može sintetizirati u koži iz kolesterola pod utjecajem sunčevog zračenja.

Stoga, nastoj se sunčati, ali na odgovoran način, izbjegavajući najjače sunce i pazeći na zdravlje kože. Imaj na umu da sunčanjem možemo stvoriti zalihe vitamina D, međutim, u zimskim mjesecima zalihe se brzo potroše. Primjerice, u Italiji 50 posto zdrave mlade populacije ima niske vrijednosti vitamina D tijekom zimskih mjeseci.

Stoga se zimi osloni na unos vitamina D u obliku dodatka prehrani.

Namirnice bogate željezom

Želiš li povećati unos željeza, u jelovnik ubaci jetrica, crveno meso, meso peradi, riba, jaja, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, mahunarke i suho voće. Apsorpciju željeza je moguće povećati istovremenim unosom namirnica bogatih vitaminom C (citusi, limunada uz obrok), dok s druge strane, apsorpciju koči pretjerana konzumacija kave, čaja i drugih napitaka bogatih kofeinom, zatim alkoholnih pića,  mlijeka i mliječnih proizvoda, prehrambenih vlakana.

Cikla je također namirnica koja djeluje u službi zdravlja kose stoga navali na ovu deliciju, bilo da ju jedeš sirovu ili kiselu na salatu ili ju pečeš u pećnici kao prilog jelima ili pak praviš sok u sokovniku u kombinaciji s ostalim voćem i povrćem.

Klikni za domaće recepte protiv anemije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.