Proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio su nacionalne sigurnosti, rekao je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na otvorenju konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje Foodcooltour.
Jandroković je ocijenio da su proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio nacionalne sigurnosti, a da je hrana strateški proizvod koji značajno utječe na nacionalnu sigurnost.
Hrvatska poljoprivreda u nekim segmentima jača jer je odlično iskorišteno članstvo u EU-u, ali postoje i neke grane gdje ima ozbiljnih problema s kojima ćemo se morati još više baviti kako bismo osigurali samodostatnost poljoprivredne proizvodnje, poručio je Jandroković.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede David Vlajčić rekao je da je sigurnost hrane pitanje javnog zdravlja, društvene otpornosti i nacionalne sigurnosti.
Svaki korak u tome lancu mora biti siguran i kontroliran. U svijetu obilježenom globalnim previranjima, klimatskim i tehnološkim promjenama, povjerenje potrošača u sustav hrane je važnije nego ikada, ocijenio je Vlajčič.
Smatra kako je posebno važno domaću proizvodnju temeljiti za znanosti, modernizaciji i optimizaciji tehnologije, uz stalno jačanje biosigurosnih mjera.
"Neprestano radimo na jačanju sustava sigurnosti hrane. Sustav koji imamo temelji se na visokim europskim standardima i dio smo jednog od najsigurnijih takvih sustava u svijetu", ustvrdio je Vlajčić.
Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović-Vidović kazala je kako Europska komisija radi na očuvanju visoke razine sigurnosti hrane u EU-u i stabilnom unutarnjem europskom tržištu, jer se poljoprivrednici suočavaju s nikada većim izazovima kao što su globalna konkurencija, klimatske promjene i sve veći troškovi.
Kao neke od ciljeva za budućnost europske poljoprivrede navela je razvoj poljoprivrede kao atraktivnog sektora, što uključuje reviziju pravila o nepoštenim trgovačkim praksama te jačanje konkurentnosti i otpornosti europske poljoprivrede.
Sigurnost opskrbe hranom i prehrambena neovisnost ostaju europski prioritet, a pregovore o trgovinskim sporazumima iskoristit ćemo za zaštitu interesa europskih proizvođača, poručila je Čović-Vidović.
Tijekom dvodnevnog skupa uz ostalo će se održati rasprave o prehrambenoj sigurnosti u geopolitičkom kontekstu, bacanju hrane, klimatskim promjenama, deforestaciji i sigurnosti hrane.
Konferenciju organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i drugih partnera.