Hrana 26. kolovoza 2009.

Jabučni ocat gasi nervozu

Jabucni_Ocat
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pomaže li zaista jabučni ocat pri mršavljenju ili je riječ o još jednom mitu iz 'bakine ljekarne', reći će ti nutricionistica Sandra Krstev Barać iz nutricionističkog savjetovališta Vitaminoteka

Prema legendi, ocat je otkriven sasvim slučajno.Vino koje je predugo stajalo u bačvi se 'pokvarilo' i postalo kiselo, i tako je nastao prvi vinski ocat. No, vino je samo jedna u nizu namirnica od koje se proizvodi ocat. Budući da se ocat dobiva octenim vrenjem alkoholnih otopina, koje su nastale djelovanjem kvasaca na šećere, svaka namirnica koja sadrži dovoljan udio šećera može poslužiti kao sirovina za njegovu proizvodnju.

Tako se ocat može praviti od vina, piva, fermentiranog slada, voća, žitarica, pa čak i meda. Kvaliteta početne sirovine utječe na osebujna organoleptička (miris i okus) i kemijska svojstva konačnog proizvoda.

Jabučni ocat ublažuje osjećaj gladi

Ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka koji se ostavlja da fermentira nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi. Dobiveni proizvod sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i mangan, no najvredniji sastojak preuzet iz jabuki je pektin. Pektin je prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti.

Pektin usporava apsorpciju glukoze što održava stabilnu razinu inzulina. Pektin ublažuje oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaju gladi, zbog čega je, vjerojatno, jabučni ocat postao dio popularne kure mršavljenja.

Pomaže kod astme i nesanice

Naime, rašireno je vjerovanje da jabučni ocat uspješno skida suvišne kilograme, zbog čega je u vrlo kratkom vremenu u praktičnom obliku kapsule napunio trgovine zdravom hranom. No, osim eventualnog placebo učinka, nema znanstvene potvrde o čudotvornosti jabučnog octa.

Popis pozitivnih djelovanja pripisanih jabučnom octu je znatno duži od samog mršavljenja. Smatra se da pomaže kod upale zglobova, astme, vrtoglavice, umora, glavobolje, kašlja, nesanice, loše cirkulacije, nervoze. Ponovno, tvrdnje treba uzeti s rezervom jer ni one nisu svoju potvrdu našle u znanstvenoj literaturi.

Ipak, postoje neka znanstvena stanja u kojima jabučni ocat pokazuje obećavajuće rezultate, prema podacima nekoliko manjih studija. To su:

  • Dijabetes -Utjecaj jabučnog octa na razinu glukoze potvrdila su i istraživanja.
  • Visok kolesterol - Studija iz 2006. koju su proveli znanstvenici s Lorestan University of Medical Sciences pokazuje da svakodnevni unos jabučnog octa može smanjiti razinu kolesterola.
  • Krvni tlak i zdravlje srca - Studija na štakorima je otkrila da jabučni ocat može smanjiti visok krvni tlak. Na to se nadovezuje epidemiološka studija u kojoj se pokazalo da ljudi koji začinjaju salatu jabučnim octom barem pet puta tjedno imaju manju vjerojatnost razvoja bolesti srca. Nažalost, niti jedna studija nije uspjela dokazati da je jabučni ocat zaslužan za pozitivan učinak.
  • Karcinom - Nekoliko je laboratorijskih studija pokazalo da jabučni ocat ima sposobnost uništavanja stanica karcinoma ili da može usporiti njihov rast.

Iako rezultati ovih studija djeluju obećavajuće, oni su tek preliminarni. Potrebno je provesti još kvalitetnijih istraživanja kako bi se moglo govoriti o pozitivnom djelovanju jabučnog octa na zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.