Hrana Zdravi recepti 13989 prikaza 20. rujna 2019.

Iskoristi šljive na nabolji način: Sočna i mirisna savijača

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šljive svašta se s njima može, a prvo što nam 'pada na pamet' je definitivno omiljena štrudla.

Šljive se vole s cimetom, no sjajno će se složiti i s vanilijom te bademima. Kombinaciji tako možeš dodati i skuhani puding od vanilije koji će štrudlu učiniti bogatijom i zasitnijom.

Također, tijesto svakako premaži maslacem kako bi bilo hrskavije, a savijaču možeš prije pečenja posipati i smeđim šećerom koji će se za vrijeme pečenja divno karamelizirati.

Sastojci:

  • 6 listova tijesta za savijače
  • 1000 g šljiva
  • 80 g smeđeg šećera
  • 80 g maslaca  
  • 100 g krušnih mrvica
  • mljeveni cimet
  • limunova korica
  • 2 žlice kokosovog ili smeđeg šećera
Možda te zanima... Ovo želimo probati: Domaći sladoled od vanilije i šljiva Hrana Sljivanl Možda te zanima... Kolač od jogurta sa šljivama Hrana

Priprema:

Očisti šljive od koštica, izreži na četvrtine i pirjaj na maslacu i šećeru. Kada su gotove, dodaj im cimet i limunovu koricu.

List tijesta za savijače premaži maslacem, pa ga poklopi drugim listom koji zatim poškropi otopljenim maslacem i stavi šljive koje ćeš posuti mrvicama. Savij i stavi u lim.

Postupak ponovi sve dok ne potrošiš sav nadjev. Savijače namaži preostalim maslacem i peci 20 minuta na 200°C ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Dobar tek!

Kako koristiti suhe šljive za bržu probavu