Ovaj čokoladni brownie s narom prepun je intenzivnog okusa tamne čokolade, a napravljen je od zdravih sastojaka i bez suvišnih kalorija, pa tako u njemu možeš uživati bez imalo grižnje savjesti.
Kolač je obogaćen mirisnim začinima i preliven čokoladnom glazurom napravljenom od sirovog kakaa, te ukrašen bobicama svježeg nara koji daju predivnu svježinu svakom čokoladnom zalogaju. Recept je za portal Gastro.hr pripremila blogerica Natalie Knezić. Tekstura ovog čokoladnog brownie kolača je neodoljivo mekana i sočna tako da se kolač doslovno topi u ustima. Poseban je i po tome što se priprema vrlo jednostavno, a izgleda apsolutno neodoljivo.
Sastojci:
- ¾ šalice (75 g) integralnog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ½ šalice sirovog kakaa
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 2 jaja
- 6 žlica meda
- 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog i rashlađenog
- ½ šalice (120 g) grčkog jogurta
- 2 žlice mlijeka
- 1 šalica svježeg nara (ili nekog drugog voća, najbolje sezonskog)
Za glazuru:
- 4 žlice kokosovog ulja, otopljenog i rashlađenog
- 4 žlice sirovog odmašćenog kakaa
- 1 žlica meda ili sirupa
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180°C. Protvan 22 x 22 cm obloži papirom za pečenje. U zdjeli pomiješaj suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol, kakao i začine. U odvojenoj posudi pjenasto zamuti jaja. Umiješajte med, kokosovo ulje, grčki jogurt i mlijeko. Dodaj suhe sastojke u mokre sastojke i izmiješajte dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Smjesu izlij u protvan za pečenje. Pecite 20-25 minuta. Pazi da se ne prepeče. Brownie mora biti ljepljiv i mekan u sredini, nikako suh kao klasični biskvit. Ubodi čačkalicu - ne smije izaći čista. Izvadi kolač iz pećnice i ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Napravi glazuru: u zdjelici pomiješaj otopljeno kokosovo ulje, kakao i med. Premaži kolač glazurom i pospi narom. Nareži na kocke i uživaj! Drži u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do tjedan dana. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup). Uživaj u ovom predivnom čokoladnom desertu. Dobar tek! Vaša, Natalie
Natalie možeš pratiti na blogu Natalie’s Food & Health.