Prijatelji životinja pozivaju na suosjećanje i slavljenje života uz tradicionalna uskrsna jela na biljnoj bazi. Ova pletenica pogodno je i za sve alergične na mlijeko ili jaja.
Sastojci:
- 400 g integralnog pšeničnog brašna
- 400 g glatkog brašna tip 550
- 2 žličice morske soli
- 2 vrećice kvasca
- 1 žličica šećera
- malo manje od 4 dl tople vode
- maslinovo ulje
- 15-tak listića kadulje
- sjemenke suncokreta, lana i sezama.
Priprema
- Kvasac, šećer i decilitar tople vode pomiješati i pričekati da se kvasac podigne. Integralno brašno usuti u zdjelu u kojoj ćeš raditi kruh. Dodati dignuti kvas, 3-4 žlice maslinova ulja, nasjeckane listiće kadulje, sjemenke suncokreta, lana, sezama te možda još decilitar tople vode.
- Tijesto zamijesiti i pritom paziti da ne bude tvrdo, već mekano i lagano ljepljivo. Ostaviti da se diže jedan sat, poklopljeno alu-folijom i zamotano u krpu. Nakon toga dodati bijelo brašno i malo manje od dva decilitra tople vode. Tijesto dobro izraditi rukama, pa ga opet pokriti i ostaviti da se diže.
- Nakon pola sata do sat vremena, ovisno o tome koliko se tijesto dignulo, premijesiti ga i podijeliti na tri dijela. Spojiti ih na jednom kraju i plesti kao pletenicu. Pletenicu staviti u pleh, premazati je po vrhu maslinovim uljem, posuti sjemenkama i još pokojim listićem kadulje u komadu.
- Peći u pećnici na 180°C s ventilatorom (odnosno na 200°C, bez ventilatora) otprilike 45 minuta i još 15 minuta na 150°C.