Može li se napraviti ručak za četiri osobe za manje od 25 kuna, a da bude ukusan i da lijepo izgleda na tanjuru? Naravno da može. Evo kako: malo inćuna, karfiola, par kapara, malo motra…
Gušti u inćunima
Svako nas jutro naš sinčić izbaci rano iz kreveta jer bi se igrao. Naravno da bi ponekad i malo duže odspavali no ima to i svojih prednosti. Jedna od njih je, osim što nam je tako dan duži, i šetnja po Riječkoj placi dok još nema gužve. Nakon reda igranja i ranojutarnje kavice krenemo na placu već oko 7 i pol. U to se vrijeme nađe predivnih komada ribe.
Ovaj sam puta "naletjela" na prekrasne inćune. Što mislim kad kažem prekrasne? Da su netom ulovljeni, mirišu na čisto more, sjaje se i prelijevaju se boje na njihovoj koži, oči su im sjajne i bistre - ma milina! I kako im onda odoljeti?
A što je s ostatkom sastojaka? Motar i kapari su neizostavni u mom hladnjaku.
Što je motar? Motar je mediteranska biljka (L. Crithmum maritimum) mesnatih listova koja raste na stijenama u neposrednoj blizini mora. Listovi motra su vrlo aromatični. Koriste se svježi ili ukiseljeni za salate i umake i slično.
Što su kapari? Kapari su pupoljci cvjetova samoniklog mediteranskog bilja kapara (L. Capparis spinosa), koji se skupljaju i konzerviraju u octu, soli ili salamuri. Pikantnog su okusa i pomalo neobične arome i nezaobilazan su sastojak raznih mediteranskih jela od ribe, tjestenine i umaka.
Sastojci za 4 osobe
- 500 g inćuna
- 2 veće glavice karfiola
- 8 usoljenih inćuna
- 2 jušne žlice ukiseljenih kapara
- 2 jušne žlice ukiseljenog motra
- maslinovo ulje
- sol
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti inćune!
Priprema s guštom- Očisti inćune. Odstrani im glavu u visini škrga
prstima ili, ako si manje vješt, nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga,
skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvajaš glavu u
smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i
odstraniš je. Ispereš inćune i ostaviš ih na kosoj podlozi da se ocijede od
vode.
- Operi karfiol. Razreži ga na komadiće slijedeći njegove
prirodne linije. Stavi kuhati karfiol u slanu vodu. Kad voda zavrije
kuhaj ga 5 minuta. Pazi da se ne prekuha.
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće.
- Nareži na komadiće motar i dio kapara. Ostatak kapara ostavi cijele.
- Na malo maslinovog ulja (cca 2-3 žlice) na tavi koja se ne lijepi (npr.
keramičkoj) na jakoj vatri poprži inćune vrlo kratko (oko minutu-dvije sa svake strane). Ribu uopće ne soli kod pripreme jer je umak od
inćuna, motra i kapara slan! Izvadi ih iz tave i odloži ih na tanjur.
- Na istoj tavi dodaj 4 žlice maslinovog ulja i dodaj isjeckane slane
inćune. Prži ih oko dvije minute na srednjoj vatri, dok se ne počnu
rastapati. Skini s vatre. Dodaj kapare i motar i sve promiješaj i
ostavi da se malo ohladi. Kad se ohladi dodaj oko 5 ml maslinovog ulja
i dobro promješaj.
- Kad je karfiol kuhan, ocijedi ga i posluži na
tanjur zajedno s ribom. Preko ribe prelij po želji nekoliko žlica
umaka. Posluži odmah i uz to popij čašicu dobre svježe malvazije.
- Očisti inćune. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili, ako si manje vješt, nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga, skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvajaš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš inćune i ostaviš ih na kosoj podlozi da se ocijede od vode.
- Operi karfiol. Razreži ga na komadiće slijedeći njegove prirodne linije. Stavi kuhati karfiol u slanu vodu. Kad voda zavrije kuhaj ga 5 minuta. Pazi da se ne prekuha.
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće.
- Nareži na komadiće motar i dio kapara. Ostatak kapara ostavi cijele.
- Na malo maslinovog ulja (cca 2-3 žlice) na tavi koja se ne lijepi (npr. keramičkoj) na jakoj vatri poprži inćune vrlo kratko (oko minutu-dvije sa svake strane). Ribu uopće ne soli kod pripreme jer je umak od inćuna, motra i kapara slan! Izvadi ih iz tave i odloži ih na tanjur.
- Na istoj tavi dodaj 4 žlice maslinovog ulja i dodaj isjeckane slane inćune. Prži ih oko dvije minute na srednjoj vatri, dok se ne počnu rastapati. Skini s vatre. Dodaj kapare i motar i sve promiješaj i ostavi da se malo ohladi. Kad se ohladi dodaj oko 5 ml maslinovog ulja i dobro promješaj.
- Kad je karfiol kuhan, ocijedi ga i posluži na tanjur zajedno s ribom. Preko ribe prelij po želji nekoliko žlica umaka. Posluži odmah i uz to popij čašicu dobre svježe malvazije.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela