Hama je bijela riba ukusnog mesa koja se kod nas uzgaja blizu Kornata, a s obzirom da nema puno kostiju, možeš ju očistiti dosta brzo. Izvrsno se slaže sa svježim sezonskim povrćem. Probaj Marinelin recept za hamu s limunom i kaparima s prilogom od paprike i luka
Hama ili krb, bijela je riba vrlo ukusnog mesa sličnog brancinu. Poznata kao sjenka svijeta, živi u Jardranu na dubinama većim od 30 metara.
Iako pomalo zaboravljena, zanimljivo je da su je počeli uzgajati blizu Kornata pa se odnedavno može pronaći u boljim supermarketima. Hamu koristim za brzi ručak preko tjedna kad nemam vremena otići na ribarnicu. Što se čišćenja i filetiranja tiče, nema puno kostiju, ali će ti biti potreban jako dobar nož i pinceta.
Po ovim velikim vrućinama odgovara mi uglavnom riba i povrće. Jedina je mana kad moram upaliti pećnicu jer onda dodatno zagrijem stan. No zato se ruča na balkonu na kojem uvijek lagano puše tramontana uz čašu dobrog vina. To je ljeto! Treba biti na zraku što je više moguće i guštati u lijepom vremenu i dobrom društvu!
Sastojci za 4 osobe
- 1 hama (oko 1200 g)
- 4 crvena paprika
- 2 crvena luka
- 2 vezice ružmarina
- 1 vezica bosiljka
- pola vezice peršina
- 2 limuna
- 30 kapara
- maslinovo ulje
- sitna sol
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti hamu s limunom i kaparima.
Priprema s guštom- Očisti hamu. Ostavi da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Isfiletiraj je, izvadi kosti pincetom i razreži je na ravnomjerne komade (vidi sliku).
- Limun nareži na ploške.
- U manju zdjelu stavi kuhati vodu. Kad zakuha dodaj šaku šoli i oko 30 sekundi blanširaj listove ružmarina koje si prethodno odvojila od stabljike.
- Uz pomoć sjeckalice ili dobrog štapnog miksera izmiksaj blanširani ružmarin sa 1 dl maslinovog ulja. Miksaj oko dvije, tri minute.
- Zatim na šalicu stavi maleno sito i u njega ulij izmiksanu smjesu od ružmarina i ulja i ostavi da polako iskaplje u šalicu kroz sito.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i na njega položi komade hame.
- Posoli ribu ravnomjerno i premaži je uljem s ružmarinom. Dodaj na svaki komad hame po nekoliko kapara i prekrij ih kriškama limuna. Ako ti je ostalo još maslinovog ulja s ružmarinom prelij ga preko ribe. Ostavi da se marinira dok ne pripremiš ostatak.
- Paprike operi. Nasjeckaj je prutiće debljine ok 3 mm.
- Crveni luk očisti i nasjeckaj na ploške debljine oko 1,2 mm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja poprži luk dok ne postane staklast, a zatim mu dodaj papriku. Dodaj im malo soli. Pirjaj oko deset minuta.
- Hamu stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva oko desetak minuta (ovisno o veličini ribe, pazi da je ne prepečeš!).
- Kad je riba gotova filete serviraj do povrća na tanjur.
- Jednostavno zar ne? Uz ovo jelo i velike vrućine uvijek dobro dođe čaša svježe istarske malvazije.
- Očisti hamu. Ostavi da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Isfiletiraj je, izvadi kosti pincetom i razreži je na ravnomjerne komade (vidi sliku).
- Limun nareži na ploške.
- U manju zdjelu stavi kuhati vodu. Kad zakuha dodaj šaku šoli i oko 30 sekundi blanširaj listove ružmarina koje si prethodno odvojila od stabljike.
- Uz pomoć sjeckalice ili dobrog štapnog miksera izmiksaj blanširani ružmarin sa 1 dl maslinovog ulja. Miksaj oko dvije, tri minute.
- Zatim na šalicu stavi maleno sito i u njega ulij izmiksanu smjesu od ružmarina i ulja i ostavi da polako iskaplje u šalicu kroz sito.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje i na njega položi komade hame.
- Posoli ribu ravnomjerno i premaži je uljem s ružmarinom. Dodaj na svaki komad hame po nekoliko kapara i prekrij ih kriškama limuna. Ako ti je ostalo još maslinovog ulja s ružmarinom prelij ga preko ribe. Ostavi da se marinira dok ne pripremiš ostatak.
- Paprike operi. Nasjeckaj je prutiće debljine ok 3 mm.
- Crveni luk očisti i nasjeckaj na ploške debljine oko 1,2 mm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja poprži luk dok ne postane staklast, a zatim mu dodaj papriku. Dodaj im malo soli. Pirjaj oko deset minuta.
- Hamu stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva oko desetak minuta (ovisno o veličini ribe, pazi da je ne prepečeš!).
- Kad je riba gotova filete serviraj do povrća na tanjur.
- Jednostavno zar ne? Uz ovo jelo i velike vrućine uvijek dobro dođe čaša svježe istarske malvazije.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela