Hrana 19. veljače 2011.

Gratinirani karfiol

Dscf38302
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tajni sastojak umaka od slatkog vrhnja kojim se prelijeva kuhani karfiol prije gratiniranja su ostaci od stabljike karfiola. Probaj ovaj jednostavan, ali slastan recept i više nikad nećeš pripremati gratinirati karfiol na drugačiji način!

Gušti u karfiolu

Karfiol - povrće koje se po meni, bez obzira što je svugdje dostupno, i dalje premalo koristi u svakodnevnoj kuhinji. A i kad se koristi, ljudi ga prečesto znaju prekuhati ili ga preliti s previše slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, što nije dobro jer se onda izgubi sav okus ovog fantastičnog povrća. Kod gratiniranog karfiola slatko vrhnje mora biti u minimalnim količinama, zato da bi dobili na kremoznosti ovog jela.

Osnova umaka kojim se prelijeva kuhani karfiol prije gratiniranja su ostaci od stabljike karfiola. To je tajna cijelog umaka. Probaj ovaj recept i više nikad nećeš spremati gratinirati karfiol na drugačiji način. Ovo je zapravo vrlo jednostavan ručak, a k tome i jeftin, jer za oko 25 kuna možeš nahraniti cijelu svoju obitelj.

Sastojci za 4 osobe

  • 2 glavice karfiola
  • 1 žličica vinskog octa
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 kapula
  • lovorov list
  • 2 grančice timijana
  • 120 g slatkog vrhnja
  • svježe izriban muškatni orašćić
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica
  • 100 g ličkog škripavca
  • 30 dag parmezana

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti gratinirani karfiol!

Priprema s guštom

  1. Operi karfilol. Odvoji cvjetove karfiola od središnje stabljike i odstrani listove.
  2. Veće cvjetove raspolovi tako da svi budu približno jednake veličine. Stabljiku i cijeli srednji dio koji ostane nasijeci na komadiće veličine oko 1 cm. Najtvrđi dio sredine baci.
  3. Zagrij vodu, dodaj sol i ocat te pusti nek zavrije. Ocat služi da karfiol zadrži bijelu boju. Blanširaj kratko karfiol, oko 3-4 minute. Izvadi i ostavi da se ocijedi.
  4. Maslinovo ulje i luk pirjaj na srednjoj vatri dok luk ne uvene. Dodaj sol, papar, lovor, timijan i komadiće stabljike karifola. Dodaj 2 decilitra vode. Kuhaj 10 minuta dok stabljike ne omekšaju. Dodaj 100 g slatkog vrhnja kad dio vode ispari i karfiol postane mekan.
  5. Izvaditi lovor i timjan, Dodaj mu još malo soli i papra i izmiksaj u blenderu. Miksaj dok se ne dobiješ kompaktan umak.
  6. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  7. U vatrostalnu posudu posloži cvjetove karfiola. Polij karfiol pripremljenim umakom. Naribaj preko umaka muškatni oraščić. Dodaj naribani lički škripavac i parmezan te pospi krušnim mrvice.
  8. Peci 15 minuta dok se ne zarumeni.

Uz ovo jelo možeš poslužiti lakše barikirani chardonnay (da bude dovoljno svjež jer je jelo dosta lagano, ali i da se može nositi sa sirom na na karfiolu).

Serviraj toplo. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar mimi13
      mimi13

      zanimljivo, al slatko vrhnje..hm..morat ću naći neku zamjenu za to

    • Default avatar -
      renas

      sviđa mi se recept,jednostavan sigurno ću ga isprobati,slažem se i sa odabirom pića,isto tako pijem vodu ili u dobrom društvu dobro vino ili hladan gemišt,pozdrv

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.