Hrana 04. rujna 2012.

Grah mahunar za zdravlje kostiju

Mahune2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poput ostalih mahunarki, mahune se ističu sadržajem bjelančevina te su vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze. Budući da sadržavaju svega 44 kalorije po obroku, idealna su namirnica za zdravu kontrolu tjelesne mase

Niskokalorična namirnica s blagotvornim nutrijentima

Mahune ubrajamo u skupinu mahunarki, a međusobno se razlikuju po obliku (uske i okrugle ili široke i plosnate), veličini (najduže vrste dosežu i 25 cm) i boji (od blijedožutih, preko zelenih pa sve do pjegavih smeđe – ljubičastih). U našem podneblju sezona mahuna traje od lipnja do rujna, međutim ovo povrće dostupno je tijekom cijele godine u smrznutom obliku, čija nutritivna vrijednost ne zaostaje za svježim povrćem.

Poput ostalih mahunarki, mahune se ističu sadržajem bjelančevina te su vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i tako se minimizira rizik od brojnih opasnih stanja.

Zdravstvene blagodati mahuna

Mahune su koncentriran izvor brojnih nutrijenata s blagotvornim učinkom na zdravlje. Oni uključuju prijeko potrebne za zdravlje srca omega-3 masne kiseline i kalij; nutrijente važne za stvaranje energije, vitamine B1, B2 i niacin; proteine koji izgrađuju mišiće te triptofan, aminokiselinu bitnu za zdravi san. Budući da mahune sadržavaju svega 44 kalorije po obroku, idealna su namirnica za zdravu kontrolu tjelesne mase.

Izvanredan su izvor vitamina K, nutrijenta važnog za održavanje zdravih kostiju. Vitamin K1 aktivira osteokalcin, osnovni ne-kolagenski protein u kostima koji usmjerava kalcij prema unutrašnjosti kosti. Mahune su također dobar izvor kalcija, magnezija i fosfora, nutrijenata važnih za izgradnju kostiju.

Više o odabiru i pripremi mahuna pročitaj na portalu Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.