Hrana 21. srpnja 2010.

Gdje jesti zdravo na obali?

Restorani.
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glad ne spava ni na odmoru, štoviše, ljeto je pravo vrijeme za hedonizam i uživanje u zdravim morskim delicijama. Donosimo ti pregled dobrih restorana na Jadranu po izboru portala za kulturu prehrane – gastro.hr

Kriteriji za uvrštenje u izbor top restorana bili su kvalitetna i zdrava kuhinja, poštivanje namirnica, dobar odnos cijene i kvalitete, originalan koncept i ambijent te kvaliteta usluge.

Brtonigla, Astarea

Svi koji se upute u Astareu zasigurno će ostati zadivljeni čarima ove konobe, a pritom neće morati izdvojiti puno novca. Ambijent Astaree odiše istarskim podnebljem. Stare slike i istarski ručni radovi krase kamene zidove ove ne odveć velike konobe. Gostima koji žele intimni ugođaj na izbor stoji jedan od tri stola smještenih u dvorištu konobe ispod vinove loze, dok oni željni domaćeg doživljaja mogu zauzeti mjesto unutar konobe ili na natkrivenoj terasi s pogledom na more. Za ugodnu je atmosferu najviše zaslužan domaćin Anton koji će uvijek privući stolicu uz stol svakoga gosta i uz neobavezan razgovor dogovoriti pravo gurmansko jelo. Domaćin će također tijekom večeri nekoliko puta provjeriti jeste li zadovoljni, ali na vrlo nenametljiv i simpatičan način, zbog čega zaslužuje svaku pohvalu.

Opći dojam: ugodni domaći ugođaj uz izvrsne specijalitete na žaru.

Adresa: Ronkova 6, Brtonigla

Telefon: (052) 774-384

Radno vrijeme: pon-ned: 11-23 h, zatvoreno u 11. mjesesecu

Opatija, Tramerka

Konoba Tramerka nalazi se u pitoresknoj lučici u Voloskom nadomak Opatije. Nudi dnevna jela koja se kreiraju u ovisnosti o ponudi dnevno svježe ribe i sezonskih namirnica. Neki od prokušanih specijaliteta koji se nude u Tramerci su palamida na način tartar bifteka, gregade, odresci ribe punjeni svježim domaćim začinskim biljem, a za mesojede je dostupna sasvim solidna ponuda mesnih jela.

U kuhinji nema friteze ni vrhnja za kuhanje, a u zamrzivaču čuvaju samo hobotnice. Osnovni koncept je kuhanje na jednostavan ali originalan način, a filozofija ekipe koja utjelovljuje ovo šarmantno mjesto je da pripremaju jedino ona jela koja bi i sami pojeli. Gaji se neposredan i osoban odnos s gostom, atmosfera i razina pozitivne energije je vrlo često na visini. Ponuda vina je sasvim zadovoljavajuća.

Opći dojam: pravo mjesto za hedonizam i dokoličarenje uz odličnu hranu.

Adresa: Andrije Mohorovičića 15, Volosko, Opatija

Telefon: (051) 701-707

Radno vrijeme: 11 – 24, ponedjeljkom zatvoreno

Lovran, Draga di Lovrana

Hotel Draga di Lovrana smješten je u Lovranskoj Dragi, 8,5 km uzbrdo iznad Lovrana, a u sebi krije iznimnu gastronomsku priču. Iako spada u restorane višeg cjenovnog ranga, uvrstili smo ga u top 10 jer predstavlja pravi raj za ljubitelje dobre hrane. Restoran je smješten u podrumu hotela, ostakljen je, a dominira pogled na more koji se tek rubno isprepliće sa šumom. Osoblje je nenametljivo i odlično barata potrebnim informacijama. Ponuda restorana je dvojaka – možete se odlučiti na odabir nekog od jela s jelovnika ili se prepustiti uživanju u maštovitim slow food kreacijama Chefa Tomšića. Ili možete kombinirati i jedno i drugo.

Opći dojam: odličan koncept vrhunske gastronomije na impozantnoj lokaciji

Adresa: Hotel Draga di Lovrana, Lovranska Draga 1, Lovran

Telefon:(051) 294 166

Radno vrijeme: ponedjeljkom od 18-24 h, ostalim danima od 13-24 h

Cres, Bukaleta

Konoba Bukaleta srce je i duša malog mjestašca Loznate na otoku Cresu. Sam prostor je uređen u tradicionalnom stilu, a ugodna terasa okružena bujnim raslinjem pruža zaklon od nemilosrdnog sunca. Ipak, najveća vrijednost ove konobe krije se u domaćoj, autohtonoj hrani upakiranoj s ljubaznim osobljem. Gastronomski, ovo je pravo mjesto za ljubitelje janjetinje koju vlasnici sami uzgajaju i pripremaju na mnoštvo načina. Ipak, ako iz nekog razloga niste dio ''kulta janjetine'' nećete pogriješiti ni odabirom škampi ili ribe. Zadovoljstvo klijenata, vlasnici dižu na novu razinu i ponudom domaće rakije i domaćeg kruha, a smiješak će vjerojatno izmamiti i pristupačne cijene vina.

Opći dojam: ugodno uređen prostor koji poslužuje iskrenu i ukusnu hranu za pristojne novce

Adresa: Loznati 9a, otok Cres

Telefon: (051) 571 606

Radno vrijeme: od 12 –23h, od 1.4. – 1.10.

Od Skradina do Vodica

Skradin, Cantinetta

Jedan od najpopularnijih restorana srednje Dalmacije nalazi se u gastronomskoj meki – Skradinu. Skradin je nadaleko poznat po brojnim autohtonim specijalitetima, poput skradinskog rižota i skradinske torte.

U Cantinetti se u autentičnom mediteranskom ambijentu mogu kušati brojne tradicionalne i moderne delicije – mahom od ribe i plodova mora.

Tako će predjelo započeti posluživanjem sitne pržene ribe i prokljanskih kozica, za glavno jela najbolje se odlučiti za tek ulovljenu ribu s jednostavnim prilogom, a za desert treba kušati čokoladnu tortu koju u Cantinetti rade izvanredno.

Opći dojam: izvrsne riblje delicije u mediteranskom ambijentu

Adresa: Skradinskih svilara, Skradin

Telefon: (022) 771183

Radno vrijeme: 12 – 24 h

Murter, Konoba Boba

Konoba Boba se nalazi u centru Murtera gdje uz finu hranu nudi izvorno dalmatinski i opuštajući ambijent svaki dan sve do 2 sata iza ponoći. Unutrašnji prostor restorana je ugodno klimatiziran, a uživati se može i na terasi u hladu kivija.

Vlasnik je, kao pravi profesionalac uvijek prisutan, te uskačući u uloge konobara, kuhara i animatora trudi se što više ugoditi svojim gostima. Iz kuhinje izlaze same delicije Jadrana bilo pečene na žaru ili u krušnoj peći, a u skladu s trendovima modernog doba, sve češće i sirove.

Na jelovniku se uz tradicionalnu dalmatinsku ponudu nalaze i razne vrste carpaccia te sushi od svježe jadranske ribe. A poželite li sami ispeći ribu i pretvoriti objed u zanimljivu zajedničku aktivnost, možete to učiniti na svome stolu na vrućoj soli ugrijanoj u krušnoj peći.

U Konobi Bobi ni mesoljupci neće ostati kratkih rukava odluče li se za biftek Boba poslužen na posteljici od rikole. Na kraju objeda će neizostavno svim gostima na račun kuće biti ponuđene domaće rakije kao digestiv te pladnjevi s ledom po kojem je aranžirano svježe voće kojeg u Konobi Bobi uvijek ima u izobilju.

Opći dojam: dalmatinski štih s dozom inovacija

Adresa: Butina 22, Murter

Telefon: (098) 948 - 5272

Radno vrijeme: 12 – 02h

Vodice, Santa Maria

Šime Pelajić, vlasnik restorana Santa Maria zaštitno je lice Vodica. Taj iskusni ugostitelj već godinama ima napredne marketinške poteze i zna kako napraviti atrakciju i privući goste.

U svojim je restoranima držao razne domaće životinje – poput magarca, pijetla, papagaja – i bio poseban po mnogočemu. Santa Maria nudi najbolje od meksičke i talijanske kuhinje, izvrsne kombinacije mediteranskih namirnica po maštovitim recepturama. Tortille, burita i carpaccia pršte od okusa upotpunjeni raznim salatama i domaćim kruhom.

Ljubitelje pizza oduševit će El Passo ili Pueblo Mio – originalne varijacije ovog poznatog jela. Morske delicije prožimaju se u tagliatelama i rižotima, a razne vrste mesa spajaju se sa sirevima i začinima.

Originalne kulise ovog restorana pružaju više od gastro doživljaja. Tu su jedrilice u okvirima, po starinskim komodama strše svijećnjaci, brodska svjetla obješena o zidove, kraj njih davno zaustavljeni satovi, prastare tave i emajlirano posuđe. Podovi su ovdje prekriveni ljuskama kikirikija jer dok čekate jelo možete ljuštiti kikiriki i bacati ljuske po podu.

Opći dojam: restoran s osebujnom pričom i solidnom kuhinjom

Adresa: Pamuković Kamila 9, Vodice

Telefon: 022/44 33 19

Radno vrijeme: 11– 24h

Od Splita do Dubrovnika

Split, Konoba Hvaranin

Tražite li opušteni, domaći dalmatinski ambijent s ukusnom hranom i popularnim cijenama, konoba Hvaranin vjerojatno je najbolji odabir u Splitu. Smještena je u mirnoj uličici nadomak Prokurativa, a u vlasništvu je obitelji Radovani, porijeklom s Hvara.

U samoj konobi će vas dočekati tek mala prostorija i nekoliko stolova koji su gotovio uvijek puni. No, jednom kada probate njihovu hranu bit će vam odmah jasno zašto je tome tako.

U ponudi je, doduše, ograničen broj jela, međutim, sva se pripremaju vrhunski, bilo da se radi o ribi ili mesu. Izvanredna pašticada, bijeli i crni rižot, odresci svježe ribe na žaru, školjke, škampi, janjetina, biftek na žaru, samo su neka od jela koja vrijedi kušati.

Svakako valja pohvaliti svježinu namirnica i poštivanje tradicionalnih zakonitosti pripreme. Naime, voditelji ove konobe uvijek kuhaju onako kako bi kuhali da su kod kuće u čemu vjerojatno i leži tajna nenadmašivog okusa svega što se pripremi u konobi Hvaranin.

Opći dojam: autohtona dalmatinska spiza po prihvatljivim cijenama

Adresa: Ban Mladenova 9, Split

Telefon: (091) 7675-891

Radno vrijeme: 11-24 h

Hvar, Robinson

U uvali Mekićevica, na južnoj strani otoka Hvara krije se nesvakidašnje gurmansko utočište na robinzonski način. Bez struje i vode, uz malenu kućicu koja služi tek kao kuhinja, u Robinzonu možete uživati u jednostavnim dalmatinskim jelima pod stoljetnom maslinom i s pogledom na pučinu. Ponuda se temelji na jednostavnoj mediteranskoj kuhinji s naglaskom na svježim sezonskim namirnicama.

Naravno, u žarištu je svježa riba, lignje i škampi uz pravilno doziranu kulinarsku obradu što nadasve poštuje namirnice. Jednostavnost i kvaliteta odrednica su i ostalih jela od kojih zasigurno najveću pažnju zaslužuje raznovrsno svježe povrće na žaru koje uz ovčji sir iz mijeha, kuhani slanutak, maslinovo ulje, aceto balsamico i domaći mravinac čini sastavnice originalne Petkove salate. Vinska ponuda uglavnom se temelji na vrsnim hvarskim vinima.

Opći dojam: izvorni okusi svježe morske hrane u nedirnutoj prirodi.

Adresa: Mekićevica, Hvar

Telefon: (091) 3835-160

Radno vrijeme: po danu, neradni period: od 01.10. do 01.05.

Makarska, Jež

U samom gradu Makarska u blizini velikih hotela: Dalmacija, Meteor i Park strateški se smjestio restoran Jež, poznat po beskompromisnoj kvaliteti. Ozbiljan i pomalo klasičan interijer s vrhunskim uslužnim konobarima ''razbijaju'' mnogi eklektični detalji koji mu daju profesionalan šarm.

Jelovnik je široko koncipiran što ga čini idealnim za suputnike različitih ukusa. Tako će jednako zadovoljni ostati i ljubitelji svježe ribe i škampi, kao i mesoljupci. Ono što posebno veseli, deserti su koji odskaču od (često osrednjih) standarda pa se tako uz standardnu rožatu ili paradižot može zasladiti i primjerice nešto egzotičnijim varijantima poput zelene rolade od pistacije. Vinska lista je prilično opsežna i oslanja se uglavnom na hrvatska vina.

Opći dojam: fini restoran s jadranskom spizom i dugom tradicijom kao jamstvom kvalitete

Adresa: Petra Krešimira IV 90, Makarska

Telefon: (021) 611741

Radno vrijeme: 12 – 24 h, ne radi od 1.11. do 1. 12.

Dubrovnik, Mimoza

Malo je restorana u Dubrovniku koji objedinjuju ugostiteljsku tradiciju dulju od pola stoljeća, vrhunsku mediteransku kuhinju i pristupačne cijene.

Upravo to uspijeva gosparu Ivu Ogresti koji je prije nekoliko godina započeo s obnovom i transformacijom Mimoze u mjesto na kojem se uvjek može pojesti svježa riba, popiti butelja vrhunskog autohtonog vina (koje zbog ograničenih naklada nećete uspjeti pronaći ni u mnogim vinotekama po Hrvatskoj) te u kojem ćete se osjećati kao u svojem dnevnom boravku.

Na atraktivnoj terasi poslužuje vas izvrsno uigran tim konobara, a često među gostima možete susresti i chefa Ivana Mioča Gigija koji će vas osobno posjetiti za stolom kako bi se u uvjerio da je sve u redu.

Osim standardne ponude netom ulovljene ribe i školjki diči se Mimoza i mesnim specijalitetima, posebice specijalitetima dubrovačkog kraja, primjerice tradicionalnim jelima ispod saća (janjetina, teletina...).

Ako vas put nanese u Mimozu obavezno morate probati tortu od rogača koja naprosto oduševljava. Vinska karta nije opsežna, ali je s obzirom na jelovnik dobro osmišljena i lako ćete sljubiti pojedino jelo s određenim vinom.

Opći dojam: visoki kulinarski standardi uz profesionalan pristup gostima

Adresa: Branitelja Dubrovnika 6, Dubrovnik

Telefon: (020) 411-157

Radno vrijeme: 11-24 h, neradni period u godini: 07.01. - 01.03.

Više info: www.gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.