Hrana 12. ožujka 2012.

Gastro rapsodija na hrvatski način

Festival1450X300_1
1/14
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvi hrvatski Festival hrane i vina u tri je dana održavanja posjetiteljima zagrebačke Arene ponudio ukusne hrvatske delicije,probrana domaća vina i specijalitete priznatih hrvatskih kuhara. Najveća domaća eno i gastro manifestacija bogatim i kreativnim sadržajem privukla je više od 10.000 posjetitelja, a u galeriji slika pogledaj što se sve tamo moglo vidjeti i okusiti

Hrvatska ima svijetlu gastro budućnost!

Pripremanjem zubatca teškog osam kila zatvoren je prvi Hrvatski festival hrane i vina koji se održao u prostorijama Arene Zagreb. U tri dana gastro poslastice izmijenili su se brojni vrhunski kuhari, ali i učenici strukovnih škola dok je više od 10 tisuća posjetitelja uživalo u bogatoj ponudi hrane i vina.

Festival je otvoren 02. ožujka nakon čega su posjetitelji imali prilike na čak dvije cooking pozornice pratiti i degustirati delicije hrvatskih kuhara. Prvoga dana održalo se regionalno natjecanje učenika ugostiteljskih škola koji su pokazali zavidno kulinarsko umijeće dokazujući da hrvatska gastro scena ima svijetlu budućnost. Na natjecateljskim pozornicama natjecalo se 100-njak učenika u 9 disciplina od čega je 8 timskih i jedna individualna, a natjecanje je nadziralo 50 mentora te članovi prosudbenog povjerenstva kao i poznati hrvatski kuhari.

Direktorica festivala Đurđica Protić, u intervjuu za portal Pametna kuna, napomenula je kako se prilikom organizacije festivala vodila idejom promoviranja zvanja kuhara koje je doista zahtjevna profesija.

Upravo je ovo natjecanje jedno od prvih aktivnosti Zaklade Mladi kuhar kojoj je cilj prikupljanje sredstava za dodatno školovanje talentiranih učenika koji sudjeluju na regionalnim i državnim natjecanjima.

Birane delicije za sve posjetitelje

Program je vodila Tatjana Jurić, dok su se kuhari izmjenjivali na glavnim pozornicama. Tako su prvog dana festivala kuhari Hrvoje Zirojević i Željko Neven Bremec pripremali pašticadu s janjetinom, odnosno hobotnicu na brudet s bobom, jela koja nisu prošla nezapaženo kod posjetitelja. Na drugoj je pozornici Petra Jelenić, koja je već s 23 godine radila kao slastičarka u Sheratonu u Dubaiju,pokazala svoje kulinarsko umijeće pripremivši makovnjaču s umakom od čokolade.

Velika je prednost festivala promocija manjih proizvođača te obiteljskih gospodarstva na čijim se štandovima moglo degustirati proizvode poput domaćih mlinaca, sireva, rakija, vina i drugih proizvoda po festivalskim cijenama.

Kuhanje s ljubavlju

I drugi dan festivala privukao je brojne posjetitelje, a na pozornicama su se izmjenjivali vrhunski kuhari Mario Čepek, Stephan Macchi, Marin Rendić, Tom Gretić i Branko Ognjenović, a sve je na kraju zasladila poznata slastičarka Mirjana Kozlina.

U nešto zabavnijem obliku svoje kulinarske sposobnosti drugi dan festivala pokazala je vlasnica modne agencije, Suzy Josipović Redžepagić. Kako se snalaze u kuhinji pokazali su i hokejaši Medveščaka, koji su uz asistenciju Toma Gretića skuhali svoja najbolja jela i dokazali kako se gotovo jednako dobro 'kližu' u kuhinji kao i na ledu.

Što smo naučili o vinima?

Ljubitelji vina mogli su uživati u zanimljivim vinskim radionicama koje su vodili enolozi i sommelieri Wow (Žene i vino), Darko Baretić, Sandi Paris i Dario Krklec. Ove radionice još jednom su pokazale kako Hrvatska ima vrhunska vina te da je naše podneblje bogato savršenim vinskim sortama.

Cijelu priču zaokružio je svečani ručak organiziran u sklopu Dana hvarskih vina i restorana, koji je kao domaćin predstavio Pjerino Bebić, gradonačelnik grada Hvara. Gosti su mogli uživati u probranim delicijama Hvara, morskim plodovima, mesnim specijalitetima i vinima koja su se odlično uklopila u romantičnu priču ovog prekrasnog dalmatinskog otoka.

Treći dan festivala donio je predavanje o modalitetu graševine, kao i  predavanje Lucije Matijević pod nazivom 'Vino za laike'. Za kraj su kuhali Igor Čurčić, Rober Šlogar i Nenad Posavec koji je pripremio zubatca teškog osam kila.

Fotografija voli gastro detalje

Fotograf Mario Kučera postavio je izložbu radova, koji predstavljaju spoj vrhunske fotografije i jedinstvenih gastro detalja. Izložba Food fotografija prikazuje autorovu ljubav prema hrani i njegovu strast i želju za stvaranjem raritetnih fotografija.

Direktorica festivala Đurđica Protić iznimno je zadovoljna odazivom i interesom koji je javnost pokazala za prvi Hrvatski festival hrane i vina. 'Vinske radionice i cooking pozornice bile su stalno pune, što nam je dalo poticaj za nove ideje i proširenje ponude', rekla je Đurđica Protić istaknuvši kako je festival ispunio sva očekivanja.

Prvi Hrvatski festival hrane i vina pokazao se uspješnim, a ljubitelji hrvatske gastronomije dobili su priliku čak tri dana uživati u hrvatskim delicijama, probranim domaćim vinima i specijalitetima najboljih hrvatskih kuhara. Bogati program, jedinstven sadržaj i široka paleta proizvoda i mogućnosti još je jednom pokazala zašto je ovaj festival okupio samu "kremu" hrvatske gastro i eno scene.

Više informacija potraži na www.festivalhraneivina.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.