Vrijeme je karnevala, a ako si zagrižena sljedbenica zdrave prehrane, a želiš uživati u zdravim inačicama tradicionalnih fašničkih deserata imamo recept za tebe.
Sastojci za pripremu fritula (uštipaka):
- ½ kg brašna tip 850 2 žličice stevije (prirodni zaslađivač u prahu koji sadrži 0 kalorija)
- 1 pakiranje suhog bio kvasca
- dva prstohvata soli
- 3 žlice maslaca
- korica limuna
- korica naranče
- 2/3 šalice grožđica
- 400 gr jogurta
- 2 žlice ruma
- 4 dcl suncokretovog ulja
Postupak:
- Pomiješati prosijano brašno, kvasac, sol i steviju.
- Dodati maslac i napraviti mrvice.
- Dodati oprane grožđice, koricu limuna i naranče, zatim postepeno dodati jogurt i mijesiti.
- Dobivenu kuglu tijesta pokriti prozirnom folijom (ne zdjelu, nego tijesto) i ostaviti na toplom oko jedan sat ili dok se ne digne.
- Ugrijati ulje na srednje jakoj vatri.
- Dignuto tijesto propustiti kroz stisnutu šaku tako da ono prođe između palca i kažiprsta.
- Kuglicu tijesta otkinuti žličicom te ga staviti peći u duboko ulje.
- Peći dok ne porumene, iscijediti na papirnatom ubrusu.